OPREZ Upaljeno crveno upozorenje za Mostar

Kiša u Mostaru
Hercegovina.info

Obilne padaline očekuju se danas u Bosni i Hercegovini. Kako javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda moguće su i nove poplave.

Crveni meteoalarm upaljen je za područje Mostara, gdje se očekuje od 50 do 80 litara po metru četvornom. 

Narančasto upozorenje na snazi je pak za Livno, Sarajevo i Trebinje, gdje se očekuje od 30 do 60 litara po metru četvornom za 24 sata. Zbog jakog vjetra narančasti meteoalarm upaljen je i za područja Banje Luke i Livna, a prognozirani su udari snage od 50 do 70 kilometara na sat.

Žuti meteoalarm zbog najavljenih jačih udara vjetra upaljen je i za regije Višegrada, Trebinja, Foče, Sarajeva i Mostara, a zbog kiše za banjalučki i fočanski kraj, objavio je Meteoalarm.

Danas će u BiH prevladavati oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padaLine u Hercegovini, centralnoj i zapadnoj Bosni. Vjetar će bitislab do umjeren, na sjeveru Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu do 12 stupnjeva.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati iznosile su; Bjelašnica -2; Bihać, Gradačac 1; Banja Luka, Sokolac, Zenica 2; Prijedor 3; Sanski Most 5; Bugojno, Doboj, Ivan-sedlo, Sarajevo 6; Drvar, Tuzla 7; Jajce, Livno 8; Grude 9; Trebinje 10; Mostar 11; Neum 12 stupnjeva.