OPORBA PRIJE SJEDNICE SKUPŠTINE HNŽ-a "Nevenko Herceg će ove godine osvojiti Večernjakov pečat u kategoriji - licemjer godine"

Nevenko Herceg
Hercegovina.info

U Mostaru danas zasjeda Skupština HNŽ-a, a najvažnija točka dnevnog reda je strategija razvoja županije u narednih šest godina. Prije početka sjednice medijima su se obratili Šerif Špago (SDA), predsjedavajući Skupštine, Aner Žuljević (SDP) te Slaven Raguž (HRS). Zastupnici Žuljević i Raguž komentirali su jučerašnju ostavku Nevenka Hercega na poziciji zastupnika.

Premijer Herceg predlaže zakon, pa pola sata nakon toga zastupnik Herceg glasuje.

Večernjakov pečat će uvesti novu kategoriju – licemjer godine. Nema potrebe za protukandidatima, nagradu će odnijeti Nevenko Herceg. Da se radi o hrabrom i odgovornom političaru on bi pogodio stolicu koju će napustiti, on je promašio stolicu koju treba napustiti. Prvo, vratio bi mandat koji je ukrao građanima nakon tri godine, on je odnio mandat za sastavljanje Vlade i cijelo vrijeme nije našao ministra. Nije vratio mandat, trebao je dati otkaz na poslu jer nema potvrdu Skupštine za ovaj mandat.

Nevenko Herceg 

Nevenko Herceg je trebao dati otkaz na premijersku poziciju, vratiti mandat na povjerenje i natjerati politiku HDZ – SDA koji imaju dvotrećinsku većinu da implementiraju izborne rezultate i vrate demokraciju od dana izbora“, rekao je Aner Žuljević, zastupnik socijal-demokrata u Skupštini.

"Od mojih prvih nastupa u ovoj Skupštini, tražio sam da Nevenko Herceg odstupi s mandata zastupnika. Tri godine smo se nalazili u protuustavnoj situaciji da Herceg predlaže nacrt proračuna, a potom nakon pola sata o tome i glasovao. Ta situacija je neviđena ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu i da smo imalo normalna država radilo bi se o ustavnoj krizi, a kod nas je to sasvim normalno. Ne znam koji su razlozi, ali definitivno kasni tri godine s ovom odlukom", kazao je Raguž, jedini Republikanac u ovom sazivu Skupštine HNŽ-a.

Što nam donosi nova Strategija idućih 6 godina?

"Danas je 16. redovna sjednica Skupštine HNŽ. Jedna od glavnih točaka je prijedlog strategija razvoja HNŽ-a 2021.-2027. Mi smo početkom listopada imali nacrt strategije, zastupnici su predlagali što treba izmijeniti ili dopuniti i onda smo sve prijedloge dostavili timu koji je sastavio novi prijedlog. Neke stvari je uvažio, neke nije. No, mislimo da su izbačene stvari koje su opterećivale strategiju, bavimo se najviše projektima i strateškim ciljevima kroz indikativni okvir koji se kreće oko 350 milijuna", rekao je prije početka sjednice Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine.



"Radi se o skupu lijepih želja. To je dokument pisan pro-forme i sa strategijom nema nikakvih dodirnih točaka, još manje ima sa stvarnim životom građana u HNŽ. Obični formalni dokument kojeg izvršna vlast mora i želi donijeti, a on će ostati mrtvo slovo na papiru te ne tretira jasno niti artikulira probleme u županiji s kojima se ljudi susreću počevši od rasta cijena, demografije, gospodarskih tema i sl. Oni će danas izglasati to većinom glasova, i taj dokument će samo ostati u arhivima Vlade i Županije", tvrdi Slaven Raguž.

Skupština kao formalno tijelo, odluke Skupštine narod plaća kreditima.

"Ja sam s kolegom Šelom (SDA) prije mjesec dana dao jedan zaključak koji traži odluku Vlade HNŽ da se raskine koncesijski ugovor s investitorom za mini hidroelektrane na Buni. Već smo tražili da se uvrsti u dnevni red, pa su nam rekli da treba to ranije poslati. Sad smo poslali 30 dana prije i opet nije uvršteno u dnevni red, a danas ću osobno inzistirati na uvođenju te točke u dnevni red. Skupštinske sjednice se održavaju, čisto onako, formalno. Sve stvari se dogovaraju između zidova unutar koalicije HDZ – SDA – DF", zaključuje čelni čovjek HRS-a.

Nevenko Herceg

"Nažalost, od nacrta do prijedloga nismo vidjeli nikakav napredak i radi se o čistom formalizmu. Strategija je samo uvjet za osiguranje kreditnih sredstava koje će oni trošiti na svoj način kao i dosad. Trećinu tog novca pojede politička korupcija, narod vraća kredite, a nikakve implementacije tih sredstava nema. Ovo je demagoški pamflet bez ikakve vizije, jedino istinito u strategiji je retrospektiva povijesti gdje su rekli da smo u svakom segmentu postojećeg stanja doslovno propali. Nema veće štetočine od politike u našem društvu, samo mi nije jasno kako je struka postala servis politike u implementaciji njihovih namjera", ističe Žuljević.

Premijer Herceg nije htio pred novinare, ali je uputio na izjave koje je dao Feni.

"Vlada HNŽ-a stavila je naglasak na donošenje strateških dokumenata. Donijeli smo prvu multidisciplinarnu i multisektorsku krovnu Strategiju razvitka HNŽ-a, a u veljači i prvi županijski Prostorni plan koji je temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje gospodarstva i apliciranje projekata na natječaje financirane iz EU fondova. Nakon dosta složenoga rada na izradi Strategije razvitka, u koji smo uključili brojne stručnjake i dionike iz različitih područja vlasti i šire društvene zajednice, prije nekoliko dana utvrdili smo i Prijedlog Strategije razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027", kazao je Herceg.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.