OPET SE ANTIŠI OMAKLO Prođe i početak godine, ne bi trasplantacije

Ante Kvesić transplantacija
Prtscr Fena

Udruga dijaliziranih i transplantiranih pacijenata u Federaciji jučer se očitovala priopćenjem za javnost vezano za činjenicu da 100 dana nema transplantacije u Federaciji.  U tom kontekstu lijepo je podsjetiti da ravnatelj SKB-a Mostar već deset godina obećava transplantaciju na SKB-u, a u zadnjem obećanju danom u emisiji “S povodom” na TV Herceg Bosne kazao je da će se ona dogoditi početkom ove, 2022. godine. Budući da je danas već prvi travanj, jasno je da više nismo ni u početku, nego u drugoj trećini ove godine. 

Što je s presađivanjem, transplantacijom. Najavljeno je bilo do kraja ove godine(2021.)?

Je, mi smo najavili transplantaciju srca do kraja ove godine. Imamo i pacijenticu koja jedva čeka termin. Nažalost, korona je puno toga poremetila, međutim nije nas izbacila, mi smo i dalje spremni za transplantaciju. Administrativno smo završili skoro sve, fali nam još jedan mali papir, jer se dogodila jedna greška, imamo dozvolu za transplantaciju, nemamo za eksplantaciju, što je zapravo apsurd. Nažalost, ministar nam se razbolio i umro, pa smo izgubili tu 3-4 mjeseca, ali je definitivno pitanje dana kada ćemo napraviti prvu transplantaciju srca. Imamo pacijenta, imamo spremnu ekipu. Moja procjena je bila da ćemo je napraviti ove godine, ali evo ipak nismo stigli, ali ćemo je napraviti, pitanje je dana i jednog papira. 

Kakvi su vam planovi za 2022.?
Siguran sam da će nam se transplantacija dogoditi vrlo brzo, bez obzira na koronu, bez obzira na zlobne komentare. Mi radimo ozbiljan posao, tu nema silovanja. Dogoditi će se brzo, siguran sam na početku iduće godine, reče ravnatelj u emsiji "S povodom i evo opet mu se omače. 

Inače, kako smo pisali, cijelo jedno desetljeće ravnatelj krajem godine obećava transplantacije u Mostaru. 2014. ravnatelj navodi da će u roku od tri godine, dakle do kraja 2017. SKB imati 70 posto transplantacijskog programa, te da slaže priču. 2018. najavljuje transplantaciju do kraja te godine, 2021. kaže da je to ove godine. Krajem 2021. kaže da je to početkom ove godine, a evo istekao je i početak ove godine. 

Osim SKB-a, na kojem se nikada nije dogodila, transplantacije su problem u cijeloj državi, a lista čekanja bolesnika sve duža. Na to su jučer dramatičnim priopćenjem reagirali iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federaacije. 

„Obraćamo vam s velikom gorčinom, tugom, žalom, ljutnjom i razočarenjem,  a povodom 100 dana bez transplantacije u našoj zemlji. I nakon što smo 2020. i 2021. bili godinu i pol dana bez i jedne transplantacije kada su nam pacijenti umirali pored živih donora, mislili smo da se to vrijeme nikada  neće i ne smije ponoviti. Međutim, prevarili smo se. Evo svjedoci smo da se to vrijeme na žalost ponavlja jer  u prvom kvartalu 2022., dake punih 100 dana, nije urađena NITI JEDNA TRANSPLANTACIJA u BiH ! Ovo je direktan atak na živote teško bolesnih pacijenta koji su na dijalizi kao i onih koji čekaju na transplantaciju srca, jetre, pluća ili drugih organa. Ovo je tiha eutanazija i  ugrožavanje ljudskih prava u pravom smislu te riječi“, kazali su iz Upravnog odbora UdiTB BiH.