OPET OPTUŽEN DUHANDŽIJA Pivić Fahret švercao duhanom i cigaretama. Ima li ikakvog drugog kriminala?

Tužiteljstvo BiH
Anadolija

Tužiteljstvo BiH optužilo je još jednog duhandžiju. Optuženi Pivić Fahret (1967.), tereti se da je duže vremensko razdoblje, nezakonito stavljao u promet veću količinu duhana i duhanskih prerađevina, koje nisu bile obilježene akciznim markicama Bosne i Hercegovine. 

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Pivić Fahreta, rođenog  1967. godine u Zenici, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je, duže vremensko razdoblje, tijekom 2019. i 2020. godine, od njemu poznatih osoba, nezakonito nabavljao veću količinu duhana, duhanskih prerađevina i cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) Bosne i Hercegovine. 

Nakon nabave, duhan i duhanske prerađevine, stavljao je u promet i prodaju na području Zenice i Kaknja, te na taj način ostvarivao nezakonitu imovinsku korist i nanosio štetu državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Prilikom pretresa kuće koju je koristio osumnjičeni, pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana, bez odgovarajući kontrolnih i nadzornih markica Bosne i Hercegovine. 

Optuženi se tereti da je počinio počinio produljeno kazneno  djelo– nedozvoljeni promet akciznih proizvoda  iz članka 210a., stavak 1. i u svezi sa članokm 54. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćilo je Tužiteljstvo.