OPET MUKE PO ZDRAVSTVU Medicinari u Konjicu opet u štrajku, zbrinjavat će se samo najugroženiji

Prosvjed zdravstvenih djelatnika Konjic
Ilustracija/hercegovina.info

Zbog neisplaćene dvije plaće, toplih obroka i doprinosa, zdravstveni radnici Doma zdravlja Konjic stupili su jutros u generalni štrajk. Osim isplate zaostataka zdravstveni radnici traže i garanciju da se ovakve stvari ponovno neće događati. 

"Jutros je krenuo štrajk članova Nezavisnog sindikata zdravstva Doma zdravlja Konjic. Ovaj štrajk smo najavljivali više od 20 dana. On je uredno prema zakonu o štrajku proveden prema svim procedurama. Budući da se po medijima pojavljuju špekulacije o dugovanjima, moram jasno reći kako nam se u ovom trenutku duguju dvije plaće i dva topla obroka. Naša su potraživanja za te dvije plaće, topla obroka i sve naknade koje nam pripadaju. To je prvi razlog štrajka. Drugi razlog je garancija da ubuduće neće dolaziti do ovakvih problema", kaže za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika Doma zdravlja Konjic Amer Kerić.

"Ta garancija bi se ogledala u tome da naš menadžment konačno pristupi izradi kvalitetnog programa i da se podignemo iz ovog mulja u kojem se nalazimo. Svjesni smo da će to biti dugotrajan proces. U kontaktu sa svim financijerima koje smo imali u zadnjih 15 do 20 dana mi smo vidjeli da u JU Dom zdravlja Konjic dolaze mnogo veće sredstva nego je to naš menadžment do sada prikazivao. Tu mislim na aktivnu participaciju u financiranju i od Vlade Federacije BiH, a i od osnivača koji su nam dostavili na uvid dokumente gdje su sudjelovali u financiranju ustanove. Došli smo do spoznaje da novaca za funkcioniranje ove ustanove ima. Nadam se da će ovaj štrajk koji je usmjeren isključivo protiv našeg menadžmenta dovesti za stol sve one relevantne faktore koji trebaju sudjelovati u pomoći. Ljude samo treba natjerati da rade svoj posao kako treba i mislim da će onda Dom, zdravlja Konjic krenuti ka zdravim uvjetima rada", dodaje on.

Sindikatu se jutros priključilo i 16 liječnika.

"Novina koja se dogodila u odnosu na jučerašnji dan je ta da se 16 liječnika iz Sindikata liječnika, prekinulo članstvo u svom sindikatu te su prešli u Nezavisni sindikat radnika Doma zdravlja Konjic. Tako su i oni od danas aktivni sudionici štrajka.

Ugroženi su i pacijenti.

"Pored neisplate plaća i toga što su ugroženi zaposlenici, jako su ugroženi i korisnici zdravstvene zaštite. Godinama kod nas ljudi kupuju lijekove da bi dobili terapiju, a ustanova ima novce predviđene za materijalna sredstva. Mi smo često u situaciji gdje ujutro prilikom primopredaje Hitna pomoć ima jako male zalihe parenteralnih lijekova, da opća služba kroz koju se daju terapije šalje pacijente da kupe lijekove kako bi ih dobili. O terenskim ambulantama koje su u sastavu Doma zdravlja Konjic se skoro i ne vodi računa. One su prepuštene individualizmu naših čestitih zaposlenika koji rade u njima i oni se "krpe" kako znaju i umiju da bi pružili kakvu takvu zdravstvenu zaštitu".

Obrađivat će se samo hitni pacijenti.

"Odredili smo minimum poslova koji će se obavljati za vrijeme štrajka. Svi ugroženi pacijenti će se trijažirati. Oni kod koji se ustanovi prvi red hitnosti bit će obrađeni u jedinici Hitne medicinske pomoći, a svi oni koji nisu u prvom redu hitnosti moći će se otpratiti u našu drugu zdravstvenu ustanovu u gradu, koja je istina sekundarnog tipa, te će tu dobiti zdravstvenu zaštitu", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika Doma zdravlja Amer Kerić za naš portal.

Podsjetimo, prošle godine su Domu zdravlja Konjic i Općoj bolnici Konjic računi bili blokirani zbog duga nastalog neuplaćivanjem doprinosa. Dugovanja ove ustanove su iznosilča 5.9 milijuna KM samo su djelimično izmirena.