OPĆINA U HERCEGOVINI Umjesto zgrade za mlade parove rekonstruirali grijanje i grade tržnicu

Gacko
Direkt portal

Lokalna vlast u Gacku je odbacila „ključni projekt“ izgradnje zgrade za mlade bračne parove i 500 tisuća maraka dobivenih od Vlade RS preusmjerila za izgradnju tržnice i rekonstrukciju grijanja u općinskoj zgradi. No, ni to ne ide glatko. Oporba u svemu vidi elemente kaznene odgovornosti, a postavlja pitanje i gdje je 200 tisuća maraka.

Rekonstruirani sustav grijanja u zgradi Općine Gacko je pao na ispitu već u prvoj sezoni. Iako je iz proračuna plaćen 350 tisuća maraka, zimski dani su pokazali kako je nedovoljan da zagrije urede. Zastupnici oporbe tvrde da je i preplaćen i pitaju gdje je 200 tisuća maraka. Načelnik kaže da je sve stvar političke igre i tvrdi da je posao urađen po zakonu i uz suglasnosti ministarstva i fiskalnog vijeća, piše Direkt portal.

Je li 350 tisuća previše?

Priča je aktualizirana na posljednjoj sjednici SO Gacko kada je Jelica Bjeković, zastupnica SDS-a izrazila sumnju kako je rekonstrukcija preplaćena.

„Ono što je nama privuklo pažnju je da se radi o velikoj cifri - 350 tisuća maraka, bez obzira na to što se radi o sredstvima i Vlade, odnosno nisu samo iz općinskog proračuna. Postavili smo zastupnička pitanja koja su bila krajnje korektna, bez bilo kakve uvrede. U međuvremenu nije bilo sjednica, ali i kada bismo to spomenuli, stekli smo utisak da izbjegavaju odgovoriti. U listopadu smo poslali urgenciju i u materijalima krajem prosinca smo dobili odgovore na pitanja gdje su navedene stavke što je sve urađeno. Na bazi toga smo napravili specifikaciju i poslali je tvrtki koja se bavi tim poslovima. Očekivali smo da će cijena biti oko 100 tisuća maraka. Jedan kotao je oko 10 tisuća maraka. Kad se sve sabere, dobili smo da je cifra 45 tisuća maraka. Evo, da se poveća i za sto posto i s maržom i nadzorom, neka je 150 tisuća. Ostavlja prostor da se sumnja gdje je 200 tisuća maraka. Možda su oni propustili napisati sve, ali nemamo odgovor, načelnik je, čak, izbjegao odgovoriti, s dijela sjednice je otišao iako je znao da ćemo pričati o tome“, priča zastupnica i dodaje da je ovo tema nakon koje su je sugrađani najviše zvali.

„Nepoštovanje što je otišao, a ostavlja i prostor za sumnju. Tko nešto krije on bježi. Ili ne smatra da treba da mi odgovori. U svakom slučaju, nije primjereno jednom načelniku. Ostavit ćemo prostor da kaže kako je bilo, da objasni. A onda ćemo vidjeti što ćemo uraditi kao općinski odbor“, zaključuje Jelica Bjeković.

Milinković: Sve je to politika

Načelnik Ognjen Milinković ističe kako je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kao i da su imali zeleno svjetlo resornog ministarstva i Fiskalnog vijeća. Zamjerke ocjenjuje kao "namjeru SDS-a da skupe jeftine politički poene".

„Što se tiče grijanja, provedena je potpuno javna nabavka. Sve do detalja ima na stranici javnih nabavki. Oni su dobili sve podatke. E, sad, politički možemo kazati moglo je skuplje, moglo je jeftinije. Sve što je urađeno, urađeno je po zakonu o javnim nabavkama, izabran izvođač, sve je urađeno javno i po zakonu. Sve se može vidjeti svatko je mogao uložiti žalbu. I kad je raspisan natječaj i kad je izabran izvođač. Nikakve žalbe ni prigovora nije bilo“, kategoričan je načelnik i naglašava da su inzistirali da zainteresirani, prije preuzimanja natječajne dokumentacije, dođu i pogledaju stanje pa se tek onda jave na natječaj.

„Tako je i ispitano tržište, tolike su cijene. Čak je i iz Ministarstva financija ispitano sve, što se toga tiče sve je bilo javno. Kad je u pitanju sama procedura o preusmjeravanju sredstava i za to smo dobili suglasnost Ministarstva financija i Fiskalnog vijeća RS“.

Iako se skupština o tome nije izjašnjavala, načelnik smatra da je ovaj dom podršku pokazao time što je usvojio Izvještaj o izvršenju proračuna. Podvlači da je sve urađeno u skladu sa zakonom o fiskalnom sustavu RS. Ističe da su zadovoljni odrađenim poslom, a posebno transparentnošću cijelog procesa.

Bez rebalansa sve pada u vodu

Oporba, s druge strane, tvrdi da to nije u potpunosti točno.

„Ključno je to što nije bilo rebalansa proračuna. To što je usvojen izvještaj o izvršenju ne mijenja na stvari. Ovakav postupak podleže kaznenoj odgovornosti načelnika“, smatra Radoica Antunović, zastupnik PDP-a u SO Gacko.

Slaže se sa zastupnicom Bjeković da je 350 tisuća maraka za rekonstrukciju sustava grijanja u općini previsoka cijena posebno imajući na umu da su korišteni najjeftiniji materijali.

Iako se nije našlo na spisku predizbornih obećanja, jedan od aduta načelnika Milinkovića u predizbornoj kampanji je bila i izgradnja zgrade za mlade bračne parove.

U lipnju 2021. godine je skupština pokrenula inicijativu za izgradnju ovog objekta nakon što je kabinet načelnika proveo anketu koja je pokazala da je 69 bračnih parova zainteresirano za ovakav projekt. Nisu tada znali ni lokaciju ni kriterije, ali se moglo čuti da će stimulacija biti oko 600 maraka po kvadratu ili oko 40- 50% od tržišne cijene, kao i da će projekt financijski podržati Vlada RS. Očekivalo se da će u 2022. ona biti završena.

U studenom 2021. godine Vlada RS je odobrila pola milijuna maraka za izgradnju zgrade, a načelnik Ognjen Milinković je tada rekao kako su „prepoznali da je to jedan od ključnih i humanih projekata u našoj maloj općini što je Vlada podržala“. Deset mjeseci kasnije je lokalna vlast u Gacku s ključnog projekta novac preusmjerila na druga dva - rekonstrukciju kotlovnice 310 tisuća maraka i izgradnju gradske tržnice.

Iako su se mogle čuti primjedbe da se rekonstrukcija grijanja ne radi u zimskoj sezoni i da tržnica nije prioritet jer se i postojeća svela na nekoliko štandova, lokalna vlast je krenula u realizaciju.

Tržnica u naznakama

No, ni s tržnicom stvari ne teku glatko.

„Radit ćemo reprezentativnu tržnicu sa svim pratećim objektima, parkingom za kamionsku prodaju, zatvorenu prodaju, dio prilagođen za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda. Imamo sve preduvjete definirane projektom i nadamo se da ćemo dobiti značajna sredstva, uskoro ćemo imati informaciju o tome", rekao je načelnik Milinković u rujnu 2021. godine i najavio početak radova za građevinsku sezonu 2022.

No, ugovor s izvođačem - poduzećem „Astra plan“ iz Brčkog je potpisan tek u kolovozu te godine. Tada je rečeno da ova investicija od značaja za općinu iznosi 540 tisuća maraka, da se u potpunosti financira iz proračuna općine kao i da je rok za izvođenje radova 60 dana.

Od tada je prošla i cijela godina, a od tržnice su još uvijek vidljivi samo stupovi koji strše.

Gacko

Očekuje se da će s početkom nove građevinske sezone biti intenzivirani i radovi i da će nova tržnica biti otvorena zgodno, u sklopu izborne kampanje.

Što se mladih bračnih parova tiče, umjesto nove zgrade, u općinskom proračunu bit će izdvojena sredstva za sufinanciranje kupovine stana. Maksimalan iznos subvencije je 9 tisuća maraka za stan u gradu, dok je za kupovinu ili izgradnju kuće van urbanog područja predviđeni iznos od 15 tisuća maraka.

Gacko