OPĆINA NEUM Mažu se oči 'kupcima' odmarališta Feroelektra, a obmanjuje se i javnost

Odmaralište Feroelektro Neum
Hercegovina.info

"Poradi sve učestalijih upita od strane 'kupaca' garsonjera 'Feroelektro' u Neumu, upućenih prema općini Neum, a radi ulaza u posjed, ovim putem još jednom obavještavamo javnost i 'kupce' da je čitav postupak proveden nezakonito i da općina Neum neće dozvoliti narušavanje regulacijskih planova koji su plaćeni iz proračuna sredstvima stanovnika ove općine", navodi se u reakciji iz Općine Neum.

"Općina neće dozvoliti ni upise u posjed navedenih 'kupaca' u Službi za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina niti će dozvoliti njihovo cijepanje. Mora se znati da se za ovu nekretninu vode dva spora koje su pred sudom pokrenule općina Neum i Županija i koji su zabilježeni u gruntovnici u zemljišno - knjižnim izvatcima pa se postavlja pitanje kako će se 'kupci' knjižiti s kupoprodajnim ugovorima sve dok sporovi ne budu riješeni? Jedan spor je po pitanju vlasništva nekretnine, a drugi je po pitanju etažiranja.

Spor po pitanju vlasništva vodi Županija jer je pod Županijskom agencijom za privatizaciju nadležnost novoformiranog poduzeća UTP Feroelektro d.o.o. Neum osnovanog 1994. godine od prijeratnog poduzeća 'Feroelektro' Sarajevo. Da je tako tomu, svjedoči presuda Ustavnog suda broj: U-60/13 od '18.11.2014. po pitanju nadležnosti agencija za privatizaciju na slučaju neumskih hotela. 

Ovaj slučaj je potpuno identičan jer je novoformirano društveno poduzeće formirano na osnovu iste Uredbe HRHB o privremenom organiziranju poslovanja gospodarskih subjekata i organizacijskih oblika pravnih osoba (N.list HRHB broj.3/92) na osnovu koje su i formirana pooduzeća na toj hotelskoj. 

Stoga se postavlja pitanje odnosa Općinskog suda prema uspostavljenoj praksi Ustavnog suda i osiguravanja pravne sigurnosti. Spor po pitanju etažiranja vodi općina jer je bez njezine suglasnosti izvršeno etažiranje ovog objekta u gruntovnici, ne i u katastru!

Zakon o stvarnim pravima u čl.83. stavak 3. kaže da Plan posebnih dijelova zgrade mora biti izrađen od strane ovlaštenog projektanta ili ovlaštenog geodeta, stručnog sudskog vještaka arhitektonske ili građevinske struke i ovjeren od strane općinske službe nadležne za građenje, dok stavak 1. kaže da Nadležna općinska služba iz stavka 3. ovog člana potvrđuje da je određeni stan, poslovni prostor ili samostalna prostorija u određenoj zgradi i na određenoj čestici samostalna cjelina (ujerenje o cjelovitosti). Pametnotne dosta!

Najvažnije je za spomenuti da su, prema najnovijim informacijama trošne garsonjere stare više od 50 godina neuvjetne za korištenje, jer su im dotrajale instalacije te će općina odmah poduzeti sve potrebne korake s javnim poduzećima kako bi se isključila struja i voda radi sigunosti, a nadležna inspekcija će zabraniti uporabu građevine.

Člankom 64. Zakona o građenju HNŽ, predviđeno je da je za rekonstrukciju građevine potrebno odobrenje za građenje. Odobrenje za građenje izdaje se na osnovu glavnog projekta koji mora biti usklađen s Urbanističkom suglasnosti koja se opet izdaje na osnovu regulacijskog plana. Kako je regulacijskim planom ovaj objekt turističke namjene, općina neće nikome izdati odobrenje za rekonstrukciju niti će dozvoliti bilo kakve radove na starim i trošnim garsonjerama, te će na svaki pokušaj istih nadležna inspekcija reagirati odmah i pečatiti garsonjere. 

Ovdje podsjećamo na čl. 63. stavak 1 Zakona o građenju HNŽ koji kaže: Građevina se može koristiti samo u skladu s njezinom namjenom. Ovdje je očito da to nije slučaj. Protiv svih odgovomih koji su sudjelovali u etažiranju kao i nezakonitoj prodaji državne imovine na čelu s direktorom 'Feroelektra' Senadom Smajićem, koji je čitavo ovo vrijeme obmanjivao javnost, bit će podnesena kaznena prijava nadležnom tužiteljstvu", navedeno je u priopćenju iz Općine Neum kojeg potpisuje načelnik Dragan Jurković.