OPĆINA JABLANICA Za novorođenče u 2021. do 2.500 maraka, izgleda samo u Mostaru ništice

Jablanica
Dženad Džino

Već danima objavljujemo kakva su ulaganja u život i budućnost - djecu i mlade obitelji u lokalnoj zajednici naše županije. Nakon Čapljine, Ravnog, Mostara i Čitluka, slijedi Jablanica.

Iz te općine kažu nam da je OV Jablanica koncem siječnja ove godine donijelo odluku o utvrđivanju novčane naknade za pomoć prehrani djeteta do šest mjeseci i pomoć za majke u 2021. Sukladno ovoj odluci za prvo dijete u Jablanici se ove godine isplaćuje 500 maraka, za drugo 1000 maraka, za treće 1500 maraka, za četvrto 2000 maraka, a za peto i više djece 2500 maraka, potvrđeno nam je iz Općine Jablanica.

“Općina Jablanica će u tekućoj 2021. godini subvencionirati stručno usavršavanja i zapošljavanje 30 volontera i 19 zaposlenika u javnim ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Općina Jablanica i u privatnim gospodarskim subjektima i nevladinim organizacijama. Za ove namjene je osigurano 148.000 maraka. Također, Općina Jablanica će u 2021. godini isplatiti novčane naknade za pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodanu prehranu majke na način prikazan u odluci koju vam dostavljamo. Za te namjene smo osigurali 60.000 maraka”, potvrdio je našem portalu Dženan Mulahasanović, tajnik općinskog organa uprave.

Socijalna davanja za novorođenčad u HNŽ-u imaju i općine Ravno, Čitluk, Prozor-Rama, dok recimo Mostar nema. Brojne od navedenih općina pomažu mladim obiteljima i pri kupnji prve nekretnine, dok Mostar to ne čini. Ulaganja u život u ovom gradu su, kako smo već i pisali, ravna nuli.

Nužno je ovdje dodati da neka minimalna davanja ima i županija - 25 maraka dječjeg dodatka koji se jako teško ostvaruje, te 400 maraka jednokratne novčane pomoći koja se također jako teško ostvarivala, no nakon negodovanja roditelja odvojena je od dodatka i isplaćuje se svakom novorođenčetu bez obzira na status roditelja. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.