OPASNOST OD POŽARA I STRUJNOG UDARA S tržišta u BiH se povlači nekoliko modela produžnih kabela

Produžni kabel

Agencija za nadzor nad tržištem objavila je još nekoliko informacija o nesigurnim proizvodima koji se nalaze u prodaju u Bosni i Hercegovini. Jedan od takvih je produžni kabel proizvođača 'Ekva' iz Vareša, a distributer je 'Penny plus' iz Sarajeva.

Proizvod predstavlja rizik od požara i strujnog udara jer se uređaj se može rastaviti alatom opće namjene, dok utičnice na proizvodu nemaju zatvarače. Naređena je mjera povlačenja sa tržišta i obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda.

Također naređeno je povlačenje sa tržišta i produžnog kabela proizvođača 'Muttlusan electric' iz Turske, a uvoznik je 'Zeka comerc' iz Gračanice. I ovaj proizvod predstavlja opasnost od požara i strujnog udara.

Kako se navodi iz Agencije, proizvod nije propisno označen, uređaj se može rastaviti alatom opće namjene, utičnice na proizvodu nemaju zatvarače, a površina poprečnog provodnika u savitljivom kabelu je manja od minimalno dozvoljene.

Identični razlozi su navedeni uz naredbu za povlačenje sa tržišta u BiH produžnog kabela proizvođača 'Source W' iz Kine, a uvoznik je 'R. time' iz Sarajeva. Riječ je o proizvodu s oznakom ROA19RTX052-1.

Produžni kabel istog proizvođača i uvoznika, ali s drugim podacima o proizvodu (ROA19RTX049-3) također se povlači sa tržišta u BiH jer predstavlja rizik od požara i strujnog udara. Zaštitni provodnik nije povezan na šinu za uzemljenje, površina poprečnog provodnika u savitljivom kabelu je manja od minimalno dozvoljene, utičnice na proizvodu nemaju zatvarače, kabel se može rastaviti alatom opće namjene, te proizvod nije propisno označen.