Opasni sir na tržištu BiH

sir

... obaviještena da je u BiH isporučen topljivi sir proizvođača Pomurske mlekarne koji sadrži nedeklarirani konzervans lizozim (E1105) koji se proizvodi iz bjelanca jajeta a koji može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije kod osoba alergičnih na jaja. Radi se o sljedeća dva proizvoda:

Naziv proizvoda: Weekend cheese, Naziv brenda: Pomurske mlekarne, Pakiranje u obliku kobasice ili rezano na komade, Temperatura: Rashlađeno, Težina: 2.0 kg, kao i o proizvodu Prleski sir,

Naziv brenda: Pomurske mlekarne, Pakovanje: u obliku kobasice od 1 kg ili 240 gr, Temperatura: Rashlađeno, Težina: 1.0 kg.

Obavijest se odnosi na sve lotove navedenih proizvoda s valjanim rokom upotrebe. Kako se ukazuje, proizvodi nisu sukladni odredbama Zakona o hrani i Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, kojim je obvezno navođenje na deklaraciji svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i prisutno je u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.

Agencija za sigurnost hrane BiH je sve raspoložive informacije dostavila na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da provedu inspekcijski nadzor, utvrde sljedivost te dostave povratne informacije.