OMIKRON EUROPI KRADE BOŽIĆ Božićni lockdown u Nizozemskoj, strožije mjere u drugim zemljama

OMIKRON EUROPI KRADE BOŽIĆ Božićni lockdown u Nizozemskoj, strožije mjere u drugim zemljama
EPA

Nizozemska uvodi božićni lockdown zbog zabrinutosti oko omikrona.

Sve trgovine osim onih s namirnicama, škole, barovi, restorani i drugi javni prostori bit će zatvoreni najmanje do sredine siječnja. Premijer Mark Rutte rekao je da su ograničenja "neizbježna".

Ovo su najstrože mjere koje je jedna zemlja dosad uvela zbog omikrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila u Nizozemskoj, koja stupaju na snagu danas, objavljena su nakon sastanka vlade i zdravstvenih stručnjaka.

Nizozemski nacionalni institut za javno zdravstvo izvijestio je o više od 2,9 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije i više od 20.000 smrtnih slučajeva, prenosi Hina.

I druge zemlje diljem Europe pooštravaju mjere zbog brzog širenja omikrona.

Hoće li se za putovanja unutar Europske Unije – osim predočenja covid potvrde – građani trebati testirati ili ne. Mišljenja među zemljama članicama podijeljena su. Francuska za sada negativan PCR test uvodi kao uvjet za treće zemlje koje nisu članice Unije, poput Velike Britanije.

“To znači da ćemo skratiti vrijeme valjanosti testa za dolazak u Francusku – do sada je bilo 48 sati, postat će 24 sata. To znači da ćemo ograničiti motive dolaska ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva u Francusku. To će biti ograničeno na francuske državljane i stanovnike te njihove obitelji”, kaže Gabriel Attal iz Francuske.

U Njemačkoj dijele isto mišljenje. A povod za neslaganje bila je odluka Italije koja je obvezno testiranje uvela i za putnike koji dolaze iz drugih članica Europske Unije.

“Ako trebamo poduzeti dodatne mjere u vezi s dodatnim testiranjem, mislim da ih je potrebno primijeniti samo za božićno razdoblje”, ističe Kyriakos Mitsotakis iz Grčke.

Božić i Nova Godina su pred vratima pa je francuski premijer pozvao stanovnike da, iako su cijepljeni, naprave test na covid-19 prije novogodišnjih tuluma.

“Posebice 31. prosinca, lokalne vlasti će zabraniti ‘divlja’ okupljanja, konzumaciju alkohola na javnim mjestima, a pozvat ćemo općine da se odreknu organiziranja velikih javnih okupljanja, poput vatrometa i koncerata, posebice kada nije moguće držanje fizičke distance”, kazao je Jean Castex, prenosi N1.

Podsjetimo u Hrvatskoj je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović preporučio svojim građanima da Novu godinu dočekaju na otvorenom, a mise prate od kuće.