VIDEO  Oko 80 posto građana u BiH daje mito liječnicima

mito, korupcija, zdravstveni sustav , optužnica, beba pala na pod, foča
Ilustracija

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala, zdravstvo u BiH je jedno od najkorumpiranijih, a u bh. pravosuđu nema prijavljenih slučajeva korupcije u zdravstvu - izjavila je Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva 'Kap' iz Sarajeva.

Inače, ova udruga zajedno s Udruženjem građana 'Stop mobbing' iz Trebinja provodi projekt prevencije korupcije i potpore prijaviteljima korupcije u zdravstvenom sustavu u BiH, a podržavaju ga Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH i Vlada Švicarske, piše Fena.

Tim povodom u ponedjeljak je održan okrugli stol pod nazivom "Primjena zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u zdravstvenom sustavu u BiH" na kojem je zaključeno da se javno i privatno zdravstvo podijeli te ukaže na duge liste čekanja. Na okruglom stolu su nazočili predstavnici zdravstva, tužiteljstva, nevladinog sektora i Agencije za lijekove.   

Spahić je navela da se u anketi koju još uvijek provode udruženja među građanima i pacijentima, navodi da oko 80 posto njih daju mito prilikom posjeta liječnicima, ali to nisu spremni prijaviti jer ne vjeruju sustav zaštite.

Sadržaj se učitava...

"Prijavitelji korupcije nemaju nikakvu zaštitu jer kada prijave korupciju, trpe mobbing na poslu i njihov život se pretvara u pakao. Stoga, nijednog trenutka nisu motivirani da prijave korupciju. Zbog toga se plašimo da će ovako ne samo zdravstvo izgubiti svoj kredibilitet, svoje pacijente, nego da je ovdje riječ i o vrlo problematičnom načinu rada pravosuđa",  istaknula je predstavnica Udruženja Kap.

Pozvala je građane da ako nemaju povjerenja u pravosuđe i policiju da se obrate njima, tj. udruženjima koja rade na tzv. mreži zaštite za prijavitelje korupcije jer su njihovi članovi i predstavnici pravosudnih i zdravstvenih institucija i nevladinog sektora.

"Dok se ne udružimo i ne reagiramo na nepravilnosti ništa ne možemo postići", dodala je.

Predsjednica Udruženja građana Stop mobbing Anica Ramić koja je ujedno i zdravstveni djelatnik i koja je prva prijavila korupciju u zdravstvu u Trebinju, kaže kako je automatski doživjela mobbing na poslu te četiri godine bila na sudu.

"Nakon svega kao i pacijent i zdravstveni radnik ne mogu gledati što se sve radi u zdravstvu. Ljude treba ohrabriti da prijave korupciju jer kada su ljudski životi u pitanju onda se te greške ne mogu praštati", poručila je ona.

Inače, okrugli stol se održao nakon niza radionica koje su imale za cilj locirati probleme povezane s korupcijom u zdravstvu i identificirati mjere i preporuka za bolju zaštitu prijavitelja korupcije.