Oko 70 posto nasilja u obitelji ostaje neprijavljeno

Radionica je okupila predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, tužiteljstva, općinskih sudova, te centara za socijalni rad s područja Hercegbosanske županije.

Ciljevi radionice

Prema riječima službenice za odnose s javnošću pri Uredu OESS-a u Mostaru Radmile Vlatković, cilj ove radionice bio je razmjena iskustava i uspostavljanje bolje suradnje svih institucija, u čijoj je nadležnosti bavljenje rješavanjem problema nasilja u obitelji.

“Naglasak je bio isključivo na zaštiti žrtve i pružanju podrške žrtvama nasilja u obitelji uz upotrebu svih dostupnih mehanizama. Radionica je u isto vrijeme bila i obuka o tome kako raditi sa žrtvama nasilja u obitelji, kako identificirati nasilje u obitelji i kakvi su oblici uopće nasilja koji postoje”, kazala je Vlatković.

Rastući problem

To pokazuju i podaci Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, prema kojima je tijekom ove godine bilo 36 intervencija po pitanju nasilja u obitelji, dok je u prošloj godini intervencija bilo 69. Radmila Vlatković je istaknula da podaci izneseni na skupu pokazuju da je problem nasilja rastući ne samo u ovaj županiji, nego općenito u Bosni i Hercegovini, a da su većinom žrtve žene, da se nasilje ne događa samo iza zatvorenih vrata, te da ono nije samo fizičke prirode. Sve ovo ukazuje na potrebu da se problem nasilja u obitelji mora rješavati sustavno uz koordinaciju svih institucija koje se bave ovim problemom, zaključila je Vlatković.

Kazna zatvora

Zanimljivi su podaci koje je na ovom skupu iznio predsjednik Općinskog suda u Livnu Niko Cvitanović, a prema kojim je tijekom ove godine Općinski sud Livno zaprimio 18 optužnica od kojih je 12 riješeno.

“Riješili smo 12 predmeta u ovoj godini, gdje smo izrekli uvjetne osude, a čak smo izrekli i kaznu zatvora što je jedan od rijetkih primjera u Bosni i Hercegovini za ovo kazneno djelo. Kad su u pitanju počinitelji ovih kaznenih djela, ja sam primijetio prateći brakorazvodne parnice da oko 70 posto počinitelja kaznenih djela nisu procesuirani, odnosno bračni parovi koji se razvode ne prijavljuju ovo kazneno djelo”, kazao je Cvitanović.

On je naglasio da je nasilje u obitelji na području Hercegbosanske županije znatno zastupljenije nego što to statistika pokazuje, a među nasilnicima ima i visokoobrazovanih osoba.
Piše: Anto Mihaljević