OHR puca po svim šavovima: Inzko protiv Gregoriana!?

Prva dva čovjeka OHR-a ponovo su se, naime, sukobili, oko načina na koji je objavljen šematski prikaz organizovanog kriminala u Federaciji BiH, u koji su upetljani najviši bošnjački zvaničnici, biznismeni i vjerske vođe, saznaje "Press RS"!

Odlično obaviješteni diplomatski izvori ovog lista tvrde da sada više nema nikakve dileme oko toga da OHR puca po svim šavovima i da se unutar te institucije vodi pravi rat.

Inzko je, tvrde izvori "Pressa", bukvalno pobjesnio kada je pomenuti prikaz vidio u federalnom tisku, dok glavni koordinator u pripremi tog izvještaja, Raffi Gregorian i dalje mudro šuti!

"Novi sukob unutar OHR-a mogao bi ozbiljno da uzdrma ovu međunarodnu instituciju i to baš u vrijeme kada se ozbiljno priča o njenom zatvaranju. Naravno, OHR će pokušati da tu aferu zataška, ali je već očigledno da postoji nesklad u djelovanju dvije struje u OHR-u", kaže Pressov sagovornik, ističući da Inzku ne bi trebalo potpuno vjerovati kada javno kaže da nije upoznat sa spornom šemom koju je izradio OHR-ov analitički tim, ali i da nema nikakve dileme da je najveći dio cijele te afere, ipak, napravljen bez njegovog znanja.

Podsjećamo, federalni mediji su prije nekoliko dana objavili šematski prikaz "Političko-kriminalne mreže koja seže do oblasti biznisa i religije". Šemu je izradilo odjeljenje OHR-a za antikorupciono djelovanje i političku analitiku, a u njoj se spominju najistaknutiji bošnjački političari, biznismeni i vjerski poglavari. Među akterima su i lideri tri najjače bošnjačke partije Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija, zatim kontroverzni biznismeni poput Senada Šahinpašića Šaje, kao i poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Objavljivanje ovog prikaza uz opširan prateći tekst izazvalo je pravu pometnju u cijeloj FBiH, gde se već tri dana traže krivci, najavljuju tužbe i prozivaju službenici OHR-a.

"Bukvalno cijela Federacija BiH je uzdrmana, ali najviše je pogođen sam OHR! Inzko je bio strašno ljut kada je vidio priču u novinama. Odlučio je da ne govori istinu o tome, pa je saopštio da nije znao za izvještaj analitičkog tima, iako je, naravno, bio upoznat sa svim tim detaljima! Međutim, razlog zbog koga je izgubio nerve je činjenica da je izvješće objavljeno u tisku, ali i dostavljen najvišim europskim institucijama bez njegovog znanja", kaže izvor "Pressa RS".

Isti sagovornik tvrdi da iza svega stoji Gregorian, koji je u cijelom procesu bio neka vrsta koordinatora. U OHR-u, dodaje on, postoji još nekoliko sličnih izvješća u kojima su najistaknutiji političari iz BiH dovedeni u vezu sa organizovanim kriminalom.

"Te analize su Gregorianu služile da ucjenjuje neke ljude kako bi ih prisilio da sprovode određene političke aranžmane. To traje već godinama, a Inzko, koji je u BiH mnogo kraće od Gregoriana, ne zna baš najbolje šta se sve radi u OHR-u", zaključuje isti sagovornik.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Darko Trifunović ističe za "Press RS" da bi Inzko, umjesto što se pravda i ispričava, morao da pokrene opsežnu istragu i utvrdi vjerodostojnost informacija koje su objavljene.

"Sukob unutar institucije koju vodi Inzko mora da stavi u drugi plan i da istovremeno oformi međunarodnu komisiju koja će da ispita da li je sve to što je procurilo u javnost točno. Imamo informacije da su objavljene informacije tačne i da je to samo djelić mnogo veće priče o vezama javnih ličnosti FBiH sa organizovanim kriminalom", ističe Trifunović.