OGROMNE TEMPERATURNE RAZLIKE Mostarski agronom pokazao koliko zelenilo doprinosi smanjenju vrućina

muhamed garib,ljetne temperature,vrućine,eko dizajn

Agronom Muhamed Garib iz organizacije Eko Dizajn d.o.o. Mostar na društvenim mrežama je podijelio jedan svoj jednostavan eksperiment.

Na ekološkom imanju koje održava u Bijelom Polju mjerio je temperaturu zemljišta na pet različitih vrsta tla. Tako je na samoniklim biljkama u hladovini izmjerio temperaturu od 23,5 stupnjeva Celzijevih, dok je u isto vrijeme na goloj zemlji bez biljaka izmjerio nevjerojatnih 72,3 stupnja. 

Zaključak eksperimenta je jednostavan: Ozelenjavanje površina nam pomaže da smanjimo temperaturu. 
Biljke apsorbiraju sunčevu energiju umjesto da je površina upije. To znači da površina ostaje hladnija i da nam ne treba toliko klima uređaja. Kad imamo više zelenih površina, smanjujemo potrebu za umjetnim hlađenjem i tako čuvamo energiju.
Osim što nam pomaže da smanjimo temperaturu, ozelenjavanje površina donosi i druge prednosti. Biljke proizvode kisik, poboljšavaju kvalitetu zraka i pružaju stanište za različite vrste. Također, zelene površine nam pružaju ugodno i lijepo okruženje za odmor i opuštanje.
Zato je ozelenjavanje površina važno – pomaže nam da smanjimo temperaturu, čuvamo energiju i stvaramo zdravije i ljepše okruženje, objavili su iz Eko dizajna.