Ograničen uvoz pilećeg mesa iz Turske

Ograničen uvoz pilećeg mesa iz Turske

Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured za veterinarstvo BiH ograničio je uvoz u Bosnu i Hercegovinu pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Tu odluku, kako se navodi u priopćenju iz Ministarstva, ministar Mirko Šarović donio je radi zaštite domaće industrije.

"Odluka se odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nemaju dozvolu za izvoz u Europsku uniju i ima za cilj održavanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Europsku uniju" - izjavio je Šarović.

Iz Ministarstva navode da je mjera o zabrani uvoza posebno važna ako se zna da, usprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više tisuća tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi iz susjednih zemalja i Turske.

"Domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regije , a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Europske unije" - priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(fena)