OGLASIO SE DIO UMIROVLJENIKA Ne žele 13. mirovinu, dali jasno do znanja što očekuju od Vlade FBiH

umirovljenik umirovljenici
Unsplash

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH je 24. siječnja donio odluku da se traži 13. mirovina u visini od po 640 KM zbog strahovitog udara inflacije na ovu populaciju i zahtjev je proslijeđen prema Vladi Federacije BiH.

Akontativno s pet posto povećane su sijčanjske mirovine u FBiH pa najniža iznosi 565 KM, zajamčena je 674,52 KM. Za razliku od ovih pet posto, usvajanjem Proračuna FBiH za ovu godinu, povećana je i plaća premijera FBiH za skoro 400 KM, federalnih ministara za 360 KM, federalnih parlamentaraca za 312 KM...

"Zahtjev za 13. mirovinu je pokušaj Saveza udruženja umirovljenika FBiH da nešto uradi. Bilo bi dobro da znamo koliko će biti povećanje penzija 15. travnja. Svaka marka umirovljeniku, ali i radnicima je dobro-došla ali mi nemamo mnogo koristi od pomoći. Nama treba povećanje mirovina! Sve ove jednokratne pomoći su utopija"; govori Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Unsko-sanske županije.

Dodaje, kako je Vlada FBiH znala sebe "pripaziti" povećati plaće, tako treba da poveća i mirovine.

"Sada trebaju i nama povećati travanjske mirovine. To je rješenje našeg problema. Smatram da bez 15 ili 17 posto nemamo što očekivati, sve ostalo je vraćanje unazad", govori Terzić.

Faktor je razgovarao i s Edom Hajdukom, predsjednikom Udruženja umirovljenika Konjic.

"Ne očekujem 13. mirovinu jer tko god nam što obeća, slaže. Ako izađemo na šest posto povećanja mirovina u travnju, mi smo "na konju" kakva je sada situacija. Ovi iz Federalne vlade su sebe pripazili", govori Hajduk i dodaje kako oni ne mogu utjecati na poboljšanje položaja umirovljenika .

"Imamo predstavnike u Savezu pa neka se bore", kazao je.

Upitani znači li to da se on ne treba boriti za status umirovljenika iako predstavlja jedan broj njih u Konjicu.

"Radim koliko mogu, što vidim svojim očima tome vjerujem. Ne očekujem ništa", kazao je Hajduk.

U Federaciji BiH je nešto više od 440.000 umirovljenika od kojih 70 posto živi veoma teško.