OGLASILO SE AMERIČKO VELEPOSLANSTVO Ovo su detalji sankcija uvedenih Gordani Tadić i Asimu Sarajliću

Američko veleposlanstvo
Fena

Iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini su se oglasili nakon što je danas Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) uveo sankcije, točnije, na crnu listu SAD-a stavio Asima Sarajlića, člana SDA i izaslanika u Domu naroda Bosne i Hercegovine te Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH zbog, kako su naveli, koruptivnih aktivnosti.

Iz Veleposlanstva SAD-a su pojasnili da su ove sankcije druga mjera koju je OFAC poduzeo prema Izvršnoj uredbi 14033 u čijem fokusu su bile osobe koje prijete stabilnosti regije koruptivnim radnjama, kriminalnim aktivnostima i na drugi način djeluju destabilizirajuće, prenosi N1.

Istaknuli su i to da je današnja odluka SAD-a zapravo naglasak na opredijeljenosti ove države za promoviranjem pozivanja na odgovornost aktera na Zapadnom Balkanu koji su upleteni u štetno ponašanje, u skladu s Izvršnom uredbom 14033.

“Kao dio ove mjere, Ministarstvo vanjskih poslova uvrštava na listu pojedince iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inozemne operacije i srodne programe iz 2022. Osim toga, na ovu listu se uvrštavaju i najbliži članovi njihovih obitelji, također prema Poglavlju 7031”, navedeno je u priopćenju Veleposlanstva SAD-a.

Dalje su pojasnili da ova mjera podrazumijeva to da se sankcioniranim pojedincima i članovima njihovih obitelji onemogućava ulazak u SAD.

Podsjetili su dalje na koruptivne aktivnosti Asima Sarajlića navodeći da je on bio umiješan u korupciju na visokoj razini uključujući trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja i primanje mita u zamjenu za utjecanje na odluke o zapošljavanju u državnim poduzećima kakvo je BH Telecom.

Za Gordanu Tadić su istaknuli da je bila glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH od 2019. do 2021. godine kada je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) s te funkcije smijenilo u listopadu prošle godine navodeći da je svoj položaj koristila za promociju osobnih i obiteljskih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od kaznenog gonjenja.

“Ova vrlo ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkoj utjecaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nositelja tih pravosudnih funkcija da ignorira svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon. Povjerenje građana u pravosudne institucije BiH je na dosad najnižoj razina velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadić”, naveli su.

Sarajlić je uvršten na listu prema Izvršnoj uredbi 14033 za odgovornost ili sudioništvo, za izravno ili neizravno sudjelovanje u koruptivnim radnjama koje se odnose na Zapadni Balkan, poput pronevjere javnih sredstava, eksproprijacije privatne imovine s ciljem ostvarivanja osobne ili političke koristi, ili podmićivanje.

“Tadić je uvrštena na listu u skladu s Izvršnom uredbom 14033 za sudjelovanje u aktivnostima kojima su podrivane demokratske institucije BiH, tj. Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Pored toga, Tadić je uvrštena na listu prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inozemne operacije i srodne programe iz 2022. Ministarstvo vanjskih poslova također je na listu uvrstilo i najbliže članove njene obitelji. Tadić i najbližim članovima njene obitelji sada je onemogućen ulazak u SAD”, poručili su iz Veleposlanstva SAD-a.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani. Državljani SAD mogu se suočiti s prekršajima ili kaznenim kaznama za kršenje Izvršne uredbe 14033.