OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA Hotel Jablanica ide pod nadzor zbog plaća, mobinga i iskorištavanja radnika

Jablanica,hotel,nasilje,zaštita,posao
Fena

Povodom prošlotjednog napada na zaposlenicu hotela Jablanica, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je izvješće svim nadležnim institucijama da provjere i, u okviru svojih nadležnosti, nadziru ovaj poslovni subjekt.

Ističu da je slučaj u kojem je vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić napao radnicu Enisu Klepo odgovornost nadležnih organa gonjenja, ali i Ministarstva rada i socijalne politike, s obzirom da je uzrok incidenta kršenje prava radnika, piše Klix.ba.

Kako ističe resorni ministar Adnan Delić, ovaj nemili događaj uzrokovan je dosadašnjim kršenjem prava radnika u vezi s neisplatama plaća, mobingom, iskorištavanjem radnika i nizom drugih prekršaja koje bi inspekcijski organi trebali ispitati, te poduzeti sve potrebne sankcije protiv ovog gospodarskog subjekta", priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Delić ističe da grubo kršenje radničkih prava nije novost u našoj zemlji te da svi znamo da postoji rad na crno, rad u sivoj zoni, isplata plaća u koverti, mobing, neisplaćeni prekovremeni rad i drugi primjeri negativne prakse. 

"Međutim, u većini slučajeva radnici šute i ne prijavljuju svoje poslodavce nadležnim institucijama zbog straha od gubitka posla. Kulturu šutnje i pomirenja s onim što nam se događa moramo zamijeniti kulturom jasne i artikulirane borbe protiv svih oblika nepravde i kršenja zakona, tražimo da svatko odradi svoj dio posla kvalitetno i u okviru svojih nadležnosti, jer samo tako možemo nešto promijeniti”, poručila je ministrica Delić.

Napomenuo je i da Ministarstvo tek nakon zaprimanja prijave može narediti nadzor i ispitivanje navoda iz prijave u nadležnim upravama za inspekcijske poslove.

Nakon razgovora s radnicom Klepo, koja je s javnošću podijelila svoje iskustvo i saznanja o svim kršenjima radničkih prava u ovom poslovnom subjektu, federalna ministrica uputila je zahtjev za nadzor svim nadležnim institucijama od kojih se očekuje da izvrše nadzor u najkraćem mogućem roku i dostave Ministarstvu nalaze nadzora .

U Jablanici je jučer održan miran prosvjed kojem je prisustvovalo više od tisuću građana s ciljem podrške pretučenoj uposlenici hotela Jablanica.