OGLASILA SE ČAPLJINSKA OPORBA "Ode li Smiljan niz vodu?"

Pero Previšić Smiljan Vidić Mirko Vasilj

Čapljinski oporbenjaci, Pero Previšić i Mirko Vasilj oglasili su se priopćenjima za javnost u kojima govore o sporosti rada Tužiteljstva HNŽ-a kada su u pitanju kadrovi HDZ-a BiH, a vezano uz slučaj podizanja optužnice protiv gradonačelnika grada Čapljine Smiljana Vidića i njegovog pomoćnika Darke Šimovića.

Priopćenje Pere Previšića iz Čapljinske neovisne stranke prenosimo u cijelosti.

''Ovih dana ste mogli pročitati kako je protiv gradonačelnika grada Čapljine Smiljana Vidića i njegovog pomoćnika Darke Šimovića podignuta optužnica za visoku korupciju od strane Tužiteljstva HNŽ-a, u kojoj se terete da su firmi Neretva energija iz Čapljine nezakonito dali na korištenje, a potom i prodali isto zemljište površine 143.159 četvornih metara firmi D.D. Graditeljstvo, te time omogućili nezakonito sticanje milijunske koristi. Naravno, optužnica je samo stepenica u konačnoj izreci pravde, no vrijedi podsjetiti na detalje slučaja starog više od 12 godina.

Općina Čapljina 21. ožujka 2011. godine raspisuje javni natječaj za iskazivanje interesa za dodjelu na korištenje neizgrađenog zemljišta u općinskom vlasništvu točnije k. č. 202/1 K. O. Hotanj površine 149.159, 00 m2, po cijeni od 1KM koje se nalazi uz regionalni put Čapljina-Stolac, prije skretanja za Šuškovo naselje'', navodi se u priopćenju.

''Firma Neretva energija uputila je pismo namjere za izgradnju foto-naponske elektrane snage 10 MW u budućoj poslovnoj zoni Nakovanj, te u njemu navela da će u fazi realizacije biti uposleno 60 - 80 radnika, a u fazi eksploatacije biti stalno  zaposleno 30 radnika, te dodatnih 20 sezonskih radnika ( od svibnja do listopada). Potrebno vrijeme za realizaciju projekta navedeno je 14 mjeseci. 

Pomoćnik načelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Darko Šimović, 14. listopada 2011. godine upućuje izvješće Općinskom vijeću o iskazivanju interesa navedene tvrtke, te se na 20. sjednici Općinskog vijeća Čapljina 25. listopada 2011. godine ono i usvaja uz protivljenje samo dva vijećnika iz HDZ-a 1990.  Zapravo ustupili smo zemljište od 15 ha nepostojećoj firmi koja se tek 19. siječnja 2012. godine registrira u Sudskom registru pod brojem 58 - 01 - 0013 - 12 T, sa samo jednim uposlenim  radnikom'', objašnjava Previšić.

''Iz svega navedenog ostaje vidljivo da je tadašnja Općina Čapljina, smišljeno i planski pogodovala firmi NERETVA ENERGIJA, koja u vrijeme prilaganja pisma namjere, kao i u vrijeme odluke Općinskog vijeća Čapljina, uopće nije ni postojala. Ono u čemu se ipak slažemo sa gradonačelnikom Vidićem jest njegova izjava da je jasno da je namjera ove optužnice politički obračun. Uzimajući u obzir sporost rada ( točnije ne rada) Tužiteljstva HNŽ-a kada su u pitanju kadrovi HDZ-a BiH, ostaje nam svima jasno da je namjera politički obračun.  Ovaj put taj politički obračun se događa unutar HDZ-a BiH. Pogledajte video prilog o ovom predmetu koji je objavljen 2020.godine'', zaključuju iz Čapljinske neovisne stranke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O istom problemu oglasio se i Mirko Vasilj, zastupnik Hrvatske republikanske stranke u Skupštini HNŽ-a, koji tvrdi kako je Tužiteljstvo HNŽ u službi lokalnih izbora. Njegovo priopćenje također prenosimo u cijelosti.

''Još davne 2012.godine, predana je kaznena prijava od strane mojih kolega i mene po pitanju netransparentnosti u radu gradske uprave na čelu sa Smiljanom Vidićem u predmetu „Neretva energija“, a koja je rezultirala optužnicom objavljenom proteklih dana. Slijedom toga, zadnjih 10-ak godina doživljavali smo cijeli niz prijetnji, zastrašivanja, bacanja eksplozivnih naprava pred privatnu imovinu, saslušanja na MUP-u, itd. 

Tko se iole bavi, osobito političkim putem, iskrenom borbom protiv korupcije, zna kako su ove navedene metode nešto što se mora istrpjeti. No, vjeruje čovjek u pravnu državu i kako na kraju pravda ipak pobijedi. No, kada sam konačno dobio izvješće o optužnici i kada se pročita kako se 2024. predlaže suspenzija funkcije gradonačelnika zbog potencijalnog ponavljanja djela, ne samo da vjera u pravnu državu pada u vodu, nego sve gadosti koje smo doživjeli proteklo desetljeće, čine se uzalud'', ističe Mirko Vasilj.

''Pojednostavljeno, optužnica se podiže 2024.godine, za djelo koje je počinjeno 2011.godine, a koje skoro punih 12 godina stoji na Tužiteljstvu HNŽ!!! Toliko daleko ide Tužiteljstvo i predlaže zabranu obavljana funkcije, kako su naveli „zbog osnovane sumnje da se djelo ne ponovi“. Zabrinuto je naše Tužiteljstvo 2024.godine, a nisu bili nimalo zabrinuti čitavo proteklo desetljeće, kada su isti ljudi obnašali iste funkcije i dan danas ih obnašaju. Ovaj predmet već tada, trebao je biti jasan i pripravniku prava.

Svih proteklih godina javno smo govorili i govorimo o netransparentnostima u radu, trgovinom utjecajem, o pogodovanjima, zlouporabama položaja o,… predugo bi trajalo ovo nabrajanje'', navodi Vasilj u priopćenju.

''Prevedeno za one koji možda ne umiju čitati između političkih redova, očigledno je kako se Vidić zamjerio zbog nečega, nekome iznad u svojoj stranci, pa ga se odlučilo „pustiti niz vodu“. Narodski rečeno, zamjerio se „onima odozgo'“. On je samo poruka svima onima koji bi se mogli u budućnosti eventualno zbog nečega zamjeriti tom istom nekome iznad. Kako inače protumačiti drugačije činjenicu i sramotu da Tužiteljstvo nakon punih 12 godina predlaže „zamrzavanje“ funkcije zbog velike mogućnosti ponavljanja djela. Znajući kako tom istom Tužiteljstvu, zbog propuha ili promaje, tko će znati, na putu prema Jablanici, papiri ispadaju iz auta, ne može se nego drugačije protumačiti ovoliki protok vremena, nego da je došlo „zeleno svjetlo“ iz vrha kako se može krenuti u obradu „neposlušnika“ Vidića. Gle slučaja, i to baš u izbornoj godini!'', ističe Mirko Vasilj.

''Dizanje optužnice dokaz je kako smo mi koji se borimo protiv korupcije i nepotizma u Čapljini sve ovo vrijeme bili u pravu. Neka Sud odradi svoj posao, neka Sud presudi radi li se o krivici ili nevinosti, no optužnica je demantirala i demantira sve one koji su zadnjih godina, mjeseci, a i tjedana najsramotnijim radnjama i riječima napadali nas, govoreći kako se radi o izmišljotinama za potrebe političkog profita. Pokušaji javnih podmetanja su se nastavili i nakon nedavne sjednice Skupštine na kojoj je HRS govorio, a županijski Tužitelj, priznao sporost i nerad Tužiteljstva po ovom slučaju. Mnogi su nam se obraćali i inzistirali na tome da uzvratimo na napade istom mjerom i ljutili se što to nismo uradili i ne radimo. I nećemo.

To nije naš način djelovanja. Istina je najbolji demanti! Istina uvijek na kraju ispliva, a hoće li pravda pobijediti, to na žalost nije u našim rukama. U državi u kojoj pravosuđe radi na „mig“ iz stranaka, ništa nije sigurno. Naše je da se borimo za pobjedu pravde i društvo u kojem će politika biti izbačena iz pravosuđa'', navodi se u priopćenju.

''Umjesto zaključka, jedna istinita anegdota. Nakon tko zna koje podnesene kaznene prijave protiv gradske uprave Čapljina, zaustaviše nas neki, tada načelnikovi, „zastupnici europskih vrijednosti“, s prijetećim stavom, bijesni zbog tih prijava. Odgovorili smo kako je na Sudu dokazati tko govori istinu, a tko neistine. Ako je sve to tako kako oni tvrde, nemaju se čega plašiti. Tada sam rekao da je samo pitanje vremena kada će Smiljana njegovi odbaciti i okrenuti mu leđa, te da će doći vrijeme da ćemo ga mi morati braniti od njegovih, pa i njih samih. Kako vidim, njegovi ga ipak pustiše niz vodu. 

U strahu od nekog „novog Smiljana“ kojeg nam planiraju instalirati, nakon svih ovih godina, ljudski se pitam, hoćemo li zaista trebati branit Smiljana od njegovih?!'', zaključuje Mirko Vasilj.