Odzvonilo kriminalcima: Hrvatska i BiH međusobno izručuju sve osobe koje su pod istragom ili su optužene

...dvije zemlje koji su pod istragom ili je protiv njih podignuta optužnica zbog počinjenih kaznenih djela.
Takvim će se ugovorom izbjeći praksa po kojoj su počinitelji različitih kaznenih djela s dvojnim državljanstvom bježali iz jedne u drugu državu i tako izbjegavali kazneni i sudski progon s obzirom na činjenicu da ustavi i zakoni Hrvatske i BiH priječe izručenje vlastitih državljana. Napomenimo kako je Predsjedništvo BiH prihvatilo isti sporazum o izručenju i sa Srbijom, Crnom Gorom te Makedonijom.

Uzajamno priznavanje

Prijedlog ovog ugovora ranije je prihvatilo Vijeće ministara BiH, a on se odnosi na izručenje počinitelja svih kaznenih djela osim ratnih zločina. Podsjetimo, između Hrvatske i BiH do sada je postojao tek sporazum o uzajamnom priznavanju i provedbi pravomoćnih sudskih presuda. Na osnovi tog sporazuma na izdržavanje zatvorske kazne, pravomoćno izrečene u Hrvatskoj, u BiH upućeni Branimir Glavaš i liječnik Ognjen Šimić, koji je u međuvremenu preminuo, a u tijeku je postupak priznavanja presude izrečene Miroslavu Kutli.
Međutim, počinitelji kaznenih djela kojima nije izrečena pravomoćna presuda, a našli bi se u bijegu pred pravdom, do sada su se mogli naći jedino ukoliko bi Hrvatska, odnosno BiH jedna drugoj prepustile kazneni progon odnosno vođenje sudskog postupka, što se gotovo nikada nije dogodilo. Tako smo proteklih godina imali masu slučajeva prebjega iz jedne zemlje u drugu mnogih optuženih i okrivljenih osoba, koje su bez problema nastavljale s normalnim životom. Međutim, nakon posljednjih odluka Vijeća ministara i Predsjedništva ova praksa postaje prošlost, pa će od sada u regiji biti nemoguće pobjeći licu pravde.

Vladina prava

Osim ovoga, kada je u pitanju sporazum o izručenju, vrlo je važno napomenuti kako se on neće primjenjivati retroaktivno. To znači kako se odredbe ovog ugovora, osim na kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, ne odnose niti na djela počinjena prije potpisivanja navedenog ugovora. Prema tome, navedeni sporazum neće se odnositi na mnoge bjegunce koji su proteklih godina prebjegli iz BiH u Hrvatsku, poput Ante Jelavića.
U svakom slučaju, sporazum između zemalja regije dugo se čekao i predstavlja korak naprijed u uspostavi pravne države i vladavine prava. Na ovaj način izbjeći će se paradoksalna situacija da je neka osoba, primjerice, u Hrvatskoj osumnjičena za najteža kriminalna djela, a sasvim normalno živi i nedostupna je pravosuđu samo nekoliko kilometara dalje u našoj zemlji.

Dnevni list