ODZVONILO IM JE Ubrzo zabrana izgradnje mini hidrocentrala u čitavoj Federaciji BiH

Doljanka i izgradnja
Žurnal.info

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim treba stvoriti zakonske pretpostavke za zabranu izdavanja energetskih dozvola za gradnju malih hidroelektrana instalirane snage do i uključivo 10 MW na cijelom teritoriju Federacije BiH.

"Nacrt je upućen u javnu raspravu i odlučeno da o njemu treba da daju mišljenja i županijske razine", prenosi Fena.

Ovaj zakon predložila je Federalna vlada Parlamentu FBiH na odlučivanje po hitnom postupku, ali ga je Zastupnički dom, na sjednici u travnju ove godine, proceduralno vratio u formu nacrta s obrazloženjem da materija iziskuje javnu raspravu. Time je aktu usporena procedura u odnosu na predloženu iz Vlade, pa je slijedom toga, danas i Dom naroda odlučivao o zakonu u formi nacrta te ga na koncu odobrio većinom glasova.

Predloženom dopunom aktualnog Zakona o električnoj eneregiji dodan je član koji definira šta su to "male hidroelektrane (mHE)“. To su "hidroenergetski objekti instalirane snage do i uključivo 10 MW", što u sadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije definirano.

Član 78. Zakona dopunjen je odredbom kojom se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane navedene snage na cijelom teritoriju Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije..