Odvjetnici Stožera demantirali predsjednika HRS-a, kažu da ustavni sud nije utvrdio da su kršena ustavna prava

Eugen Ćubela
hercegovina.info

Odvjetnički ured Paponja-Bunoza koji zastupa Stožer CZ HNŽ-a, demantirao je priopćenje predsjednika Hrvatske republikanske stranke, a ne naš članak kako navode. Priopćenje HRS-a imalo je naslov "ĆUBELA NE GOVORI ISTINU Ustavni sud potvrdio protuzakonito djelovanje Stožera Civilne zaštite HNŽ-a", izveden iz priopćenja spomenute stranke.

Kao  punomoćnici podnositelja, spomenuti ured, u svrhu pravilnog tumačenja Odluke Ustavnog suda broj: AP 1485/20 od 20. svibnja 2020. godine, demantira navode iz gore navedenog članka: 

Naime, Ustavni sud BiH nije utvrdio da je dokazano da je došlo do kršenja ljudskih prava i sloboda  kako se to pogrešno navodi u spornom članku. Ustavni sud BiH je samo konstatirao da su se apelanti  mogli pozvati na odredbu članka 18. stavak (2) Pravila Ustavnog suda BiH i da postoji samo osnov za tvrdnju da je došlo do kršenja ljudskih prava, ali ne da je Odlukom Ustavnog suda utvrđeno bilo kakvo kršenje ljudskih prava od strane Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ-a.

U točki 11. Odluke Ustavnog suda BiH se eksplicitno navodi da su osporene zapovijedi donesene na temelju činjenice da je došlo do rasta  broja zaraženih COVID 19 u HNŽ/K i zaštite javnog zdravlja kao i da su bile utemeljene na preporukama epidemiologa i infektologa, da  su bili predviđeni izuzeci, zatim  uzimajući u obzir ukupno trajanje ograničenja prava apelanata, iz čega proizlazi jasan zaključak da je Ustavni sud utvrdio da su osporene zapovijedi opravdane i utemeljene na Ustavu i međunarodnom konvencijama.

Ustavni Sud BiH jeste  odbacio apelaciju apelanata jer  su  i promijenjene pravne okolnosti  koje se ogledaju u činjenici da je Županijski stožer civilne zaštite HNŽ povukao u međuvremenu osporene zapovijedi, međutim Ustavni sud BiH je obrazložio opravdanost osporenih zapovijedi i zbog promijenjenih okolnost zaključuje da je bespredmetno raspravljati dalje o apelaciji apelanata.

Odlukom Ustavnog suda BiH navodi se kako su apelanti imali osnov za tvrdnju da je došlo do kršenja ljudskih prava i sloboda,međutim navedenom odlukom uopće nije utvrđeno da je osporenim zapovijedima došlo do kršenja ljudskih prava i sloboda, kako se to pogrešno navodi u objavljenom članku. 

Zbog sumnje da je došlo do kršenja ljudskih prava  Ustavni sud BiH uzeo je u razmatranje apelaciju apelanata,  ali zaključak Ustavnog suda je  kako nisu prekršena ljudska prava osporenim zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ-a i da su iste zapovijedi bile donesene u skladu sa konkretnom epidemiološkom situacijom.

Iz svega navedenog je jasno da Ustavni sud BiH  nije utvrdio da su osporenim zapovijedima kršena Ustavna prava apelanata.

Ovim putem molimo da se ovaj demantij objavi sa ciljem točnog informiranja javnosti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.