ODUZETO MU I 1,7 MILIJUNA KM Bivši direktor UNO BiH osuđen na zatvorsku kaznu

Kemal Čaušević
CIN

Apelacijsko vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Kemala Čauševića na pet i pol godina zatvora zbog 'Primanja dara i drugih oblika koristi', bit će mu oduzeto i 1,7 milijuna KM protupravno stečenih, dok je oslobođen optužbi za 'Pranje novca'.

Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je da je u predmetu visoke korupcije, Čaušević najviše osuđeni rukovoditelj jedne institucije na nivou BiH u proteklom desetljeću. Prvostupanjskom presudom, koja je obuhvatala i pranje novca, a koja je izrečena u svibnju 2021. godine Čaušević je bio osuđen na devet godina zatvora.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je u listopadu 2022. godine ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za 'Pranje novca' i kojom mu je bila oduzeta protupravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet na pet i pol godina zatvora.

On je osuđen jer je u svibnju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura sa netočnim podacima, tražeći protuuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu, prenose mediji.

Čaušević je proglašen krivim jer je od 2007. do veljače 2011. primio iznos ne manji od 1,7 milijuna KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog 'Davanja dara' pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za 'Davanje dara i drugih oblika koristi', po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužiteljstvom.

Čaušević je uhićen u lipnju 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji 'Pandora', dok mu je suđenje počelo u srpnju 2017. godine.