ODUZETO MU 9 MILIJUNA KM Poduzetnik iz Konjica osuđen na godinu dana zatvora. Dionice kupovao za 5, a prodavao za 77 KM

Županijski sud Sarajevo
Klix

Županijski sud Sarajevo osudio je gospodarstvenika Izeta Čorbu na godinu dana zatvora, uz oduzimanje devet milijuna KM, zbog kaznenog djela povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Naime, nakon održanog pretresa po ukidanju oslobađajuće prvostupanjske presude, Županijski sud u Sarajevu proglasio je krivim Izeta Čorbo zbog kazneno djela povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH, prenosi Klix.

Čorbo je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno mu je oduzeta imovinska korist u iznosu od devet milijuna KM.

Optuženi se tereti da je od kolovoza 2011. do lipnja 2014. godine u svojstvu izvršnog direktora i većinskog vlasnika dionica tvrtke RFK "Valjčići" Konjic, iskoristio povlaštene informacije iz dva pisma namjere tvrtke NN International BV iz Nizozemske, koja je iskazala interes za kupovinu emitiranog dioničkog kapitala u RFK Valjčići.

Tako je optuženi u navedenom razdoblju kupovao dionice po cijeni od 5 KM a potom ih istoj tvrtki kao većinski vlasnik dionica prodao po cijeni od 77 KM.

Na ovaj način stekao je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.440.352 KM. Na navedenu presudu postoji pravo žalbe.