VIDEO  Oduzeti parkinzi koje je bivši načelnik Općine Stari Grad dao privatnicima

Ibrahim Hadžibajrić
Cin/Fena

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine je preuzela tri javna parkinga koje je Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik sarajevske Općine Stari Grad, dodijelio privatnicima.

Radi se o parkinzima „Tekija čikma“ kod zgrade Općine Stari Grad, „Kovači“ u istoimenom naselju te „Mošćanica“ u Ulici Safvet-bega Bašagića. Agencija je ove parkinge zapečatila po nalogu Županijskog suda u Sarajevu.

Hadžibajrić je parking „Tekija čikma“ s oko 28 mjesta izdao sarajevskom poduzeću „Telal“ koje je u vlasništvu obitelji Alije Begića, vijećnika Općine Stari Grad.

Begić je novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je najamnik ovog parkinga od 2017. godine i da je parking dobio po cijeni od 5.000 KM mjesečno na osnovu samoinicijativne ponude. Kaže da je tek kasnije postao vijećnikom Narodnog europskog saveza (NES), stranke kojom je rukovodio Hadžibajrić. Stranku je napustio u ljeto 2023. godine nakon što je Hadžibajrić uhićen.

Sadržaj se učitava...

Parking na Kovačima s oko 15 mjesta Hadžibajrić je izdao poduzeću „Logic“ iz Sarajeva koje je u vlasništvu Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića dok je parking „Mošćanica“ s 10 mjesta pripao poduzeću „Plaza Group“, Hadžibajrićevog prijatelja i poslovnog partnera Elmedina Karišika.

Parkinzi su bili u vlasništvu Općine Stari Grad i predmet su istrage zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca koju protiv Hadžibajrića, Karišika i ostalih provodi Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu.

Prošle godine su blokirani parking kod Doma Armije, na Bistriku i „Telali“ kod Vijećnice koje je Hadžibajrić izdao poduzećima povezanim s Karišikom.