ODUZETE LAŽNE 'PUME' I 'NAJKICE' Pokušali u BiH uvesti skoro 12.000 pari falsificiranih tenisica

lažne tenisice
UNO BiH

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu falsificiranih tenisica, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM.

Posebno je zanimljivo, a može se vidjeti u video prilogu, kako je uvoznik pokušao „zamaskirati“ uvoz falsifikata poznatih svjetskih brendova tenisica.

Detaljnim pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Gradiška pronađena je veća količina robe za koju se opravdano sumnja da se istom povređuju žigovi poznatih svjetskih robnih marki. Zbog toga je privremeno zadržano 11.716 pari tenisica koje na sebi nose žigove Nike i Puma, a čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM.

Sporna roba je zadržana zbog osnovane sumnje da je istom učinjena povreda prava intelektualnog vlasništva, a o čemu su se izjasnili zastupnici nositelja spomenutih međunarodno registriranih žigova. Carinski organi će poduzeti daljnje službene radnje u skladu sa Odlukom o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nositelja žiga. 

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih osoba UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.