ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA Sindikat HP Mostar traži uvjete kao u BH Pošti

manji sindikat HP Mostar
Fena

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte (NSDHP) Mostar, koji je jedan od dva aktivna sindikata u ovom poduzeću, održao je u subotu u Mostaru štrajk upozorenja izražavajući na taj način nezadovoljstvo općim stanjem u poduzeću.

Predsjednik Sindikata Tomislav Erić kazao je u izjavi medijima kako zahtijevaju povećanje plaće i toplog obroka.

''Tražimo izjednačavanje satnice sa satnicom u BH Pošti gdje satnica iznosi 3,21 marke, povećanje koeficijenta od najnižeg do koeficijenta 2,30 za 8 posto, povećanje naknade za radni staž s 0,5 na 0,6 posto kao što je u BH Pošti, te izjednačavanje toplog obroka koji je u BH Pošti veći za 5 maraka dnevno'', istaknuo je Erić, prenosi Fena.

Također je istaknuo problem nedostatka ljudi zbog povećanog obujma posla u dostavi, brzoj pošti, sortirnicama, transportu i šalterima.

Što se tiče povećanja plaća, Erić dodaje kako su plaće minimalno povećane, te kako je riječ o povećanju od 30 do 50 maraka. Vozač brze pošte Stipo Mamuša pojasnio je kako za 27 radnih dana dobije plaću od 930 maraka.

Podsjećamo, iz HP-a Mostar u petak su istaknuli kako u Društvu djeluju dvije sindikalne organizacije, a da je štrajk upozorenja najavio NSDHP koji predstavlja 20 posto od ukupnog broja radnika. Komentirajući te navode Erlić je rekao da su oni reprezentativan sindikat, ali da su brojčano manji od drugog sindikata. 

Inače, NSDHP je svoje zahtjeve uputio Upravi HP-a Mostar i sada čekaju njihov odgovor. O poduzimanju slijedećih koraka ukoliko se njihove zahtjevi ne ispune Erić nije htio govoriti.