Održan seminar za bogoslove i sjemeništarce u BiH

seminar, Vinko Puljić, sjemeništarci, BIH

Redoviti godišnji seminar za bogoslove i sjemeništarce iz bogoslovnih i malih sjemeništa u Bosni i Hercegovini u okviru trajne formacije dijecezanskih i redovničkih kandidata za svećeništvo, održan je u subotu u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

 Seminar je vodio talijanski svećenik i profesor na Teološkom fakultetu Sjeverne Italije u Milanu Stefano Guarinelli, na temu "Hod prema unutarnjoj integraciji".

 Sudjelovali su bogoslovi i sjemeništarci Franjevačke teologije, Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu, Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku kao i sjemeništaraci iz Franjevačkog sjemeništa u Visokom te jedan postulant.

 Dobrodošlicu na seminaru uputio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je okupljenima poručio kako milost pretpostavlja narav te kako je zbog toga prevažno to dvoje uskladiti odnosno odgojiti zdravu narav kako bi što bolje surađivala s Božjom milošću.

 Voditelj seminara Guarinelli u uvodnom dijelu kazao je da sa svećeničkim kandidatima želi razmišljati o nekoliko temeljnih pitanja koja se tiču afektivnog života posvećene osobe - sjemeništarca, bogoslova, redovnika i redovnice.

 Temu seminara obradio je kroz tri predavanja. U prvom izlaganju naglasio je važnost cjelovitog proučavanju osobe u njezinoj tjelesnoj, psihološkoj i duhovnoj dimenziji.

 U drugom dijelu govorio je o afektivnoj zrelosti referirajući se na Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, ali i na biološke datosti, kao i na obiteljsko okruženje koje potiče ili blokira afektivni rast dok je u trećem, završnom dijelu govorio o pitanju identiteta, traženju i krizi identiteta, te o mogućim načinima nadvladavanja kriznih situacija u početnoj i trajnoj formaciji, prenosi KTA.

 Susret je završen misnim slavljem koje je predvodio kardinal Puljić uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, profesora Guarinellija i drugih svećenika te sudjelovanje bogoslova i sjemeništaraca.

 Seminar su organizirali Vijeće za bogoslovna i Vijeće za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.