ODRŽAN PROSVJED U MOSTARU "Muftija, i mi Ljubušaci smo muslimani"

Prosvjed muslimana iz Ljubuškog
Hercegovina.info

Muslimani iz Ljubuškog danas su se okupili u vidu mirnog prosvjeda ispred muftijstva u Mostaru, kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo te ukazali na, kako tvrde, na brojne nepravilnosti u djelovanju nelegalnog odbora MIZ Ljubuški.

Kako je objašnjeno, to nezadovoljstvo datira još iz razdoblja izbora koji su održani u siječnju, a prema riječima okupljenih, muftija Salem Dedović nije još pokazao volju za razgovorom, kao ni razumijevanje u ovom slučaju. 

Prosvjed muslimana iz Ljubuškog

„Naši transparenti govore sve o našim zahtjevima. Što se tiče naših zahtjeva, tražimo da ih muftija razumije, da dođe razgovarati i da više riješimo ovu agoniju. Želimo da provedemo legalne izbore, da nas muftija napokon sasluša jer, ipak, i mi smo muslimani i Bošnjaci iz Ljubuškog. Mi samo tražimo demokratsko i univerzalno pravo čovjeka da izađemo, glasamo i na kraju da to budu fer i korektni izbori. Sa nama niko nije razgovarao, niko ne želi doći i riješiti ovo razgovorom i kompromisom“, kazao je Elvir Gujić okupljenim novinarima. 

Još u lipnju ove godine govorilo se o odlukama koje su rezultirale time da mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor, tvrde prosvjednici, MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima, što je dovelo do njihove cjelodnevne zatvorenosti i nedostatka svakodnevnih namaza. Navoda da je to predstavljalo ozbiljan prekršaj protiv osnovnih principa vjerske slobode i jednakog pristupa vjerskim objektima.

Prosvjed muslimana iz Ljubuškog

Ovdje su u pitanju osnovna ljudska prava – vjeroispovijesti. Apsurdno je da se džamije zaključavaju i da se ne mogu obavljati vjerski obredi. To su stvari koje tražimo, želimo da nas prime i saslušaju, da možemo iznijeti svoja prava o nelegalnih izborima koji su već prošli. Mi nismo neka nelegalna grupa, neka dođu da nas vide. Sve ovo su ljudi koji su davali i novčana sredstva i znoj da bi obnovili sve ljubuške džamije“, rekao je jedan od prosvjednika. 

Prethodno su navodili da je u pitanju šikaniranje vjernika u Ljubuškom te da se dešavalo da lokalni hodža, umjesto da pozove vjernike masovno u džamiju radi ibadeta i zajedničkih druženja, vazova i iftara u ovih devet predbajramskih dana posta, on se bavi postavljanjem uređaja za uhođenje vjernika, te njihovo prijavljivanje policiji ukoliko se pojave u dvorištu džamije Žabljak.

Prosvjed muslimana iz Ljubuškog

„Muftija je jučer izdao priopćenje u kojem je rekao da u Gradu Mostar stoji već godinu dana čak 17 zahtjeva islamske zajednice, a koji se ne rješavaju. Mi očekujemo da nas razumije jer taj isti muftija ne rješava naše zahtjeve već godinu dana“, istaknuo je Elvir Gujić. 

U ovom slučaju vjernicima su i te kako sporni i izbori koji su održani u siječnju, a za koje oni tvrde da u održani nelegalnim putem. 

„O veličini apsurda o izborima koji su se dešavali u siječnju, govori i da su u izbornu komisiju stavili čovjeka sa jednim imenom, Omer Korjenić, a zatim ga stavljaju na izbornu listu gdje pobjeđuje, ali pod imenom Mirsad Korjenić. Mi donesemo zapisnike da dokažemo da je to istina, a oni nam kažu da je to u redu. Apsurd“, zaključio je jedan od okupljenih prosvjednika. 

Prosvjed muslimana iz Ljubuškog

Podsjećamo, Mostarsko muftijstvo je jučer izdalo priopćenje u kojem su rekli da gradonačelnik Kordić svojim istupima ne doprinosi dijalogu i izgradnji povjerenja među narodima, vjerama i kulturama u Gradu Mostaru, kao i da je Islamska zajednica diskriminirana otkako gradonačelnici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru i nastoje zahtjeve Islamske zajednice ili ignorirati ili predstavljati političkim pitanjima.

Prosvjed muslimana iz Ljubuškog

„Kordić izbjegava konkretno govoriti o 17 neriješenih zahtjeva Islamske zajednice čime nastavlja uhodanu praksu držanja predmeta u ladicama, odugovlačenja i ignorirajućeg odnosa prema Islamskoj zajednici koja brine o vjerskim potrebama i pravima muslimana, koji bi trebali biti jednakopravni građani Grada Mostara“, navedeno je tada u priopćenju.

Ipak, do oglašavanja Mostarskog muftijstva o aktualnim problemima u Ljubuškom još nije došlo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.