Ratni zločin: Određen pritvor za deset Konjičana, trojica puštena da se brane sa slobode

Pravosuđe
Pravosuđe

Za tri osobe pritvor nije određen.

- Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenih Esada Ramića i drugih, zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora, donio je dana 6. prosinca rješenje kojim se djelimično prihvata prijedlog Tužilaštva BiH pa se prema osumnjičenim: Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Čibi, Aganu Ramiću određuje mjera pritvora zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i međusobno jedan na drugog.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 4. siječnja 2018. godine, ili do nove odluke Suda. Prijedlog za određivanje mjere pritvora prema ovim osumnjičenim odbijen je kao neosnovan.

Sud je razmatrao prijedlog obrane i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, međutim nije našao da se u ovom trenutku prisustvo osumnjičenih i onemogućavanje njihovog kontaktiranja sa saslušanim i potencijalnim svjedocima i u tom smislu omogućavanja istim da neometano daju izjavu u istražnom postupku, kao i zabrana međusobnog kontaktiranja osumnjičenih u ovom predmetu, može postići samo mjerom pritvora, te da niti jedna druga, blaža mjera u ovom slučaju i u ovoj fazi postupka, ne bi bila svrsihodna.

Odbijen je kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Safaudinu Ćosiću, Muhamed Cakiću i Seadu Jusufbegoviću, koji su pušteni na slobodu. Kada je riječ o osumnjičenim Safaudinu Ćosiću i Muhamedu Cakiću, sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koje mu se stavljaju na teret.

Sud je razmotrio i postojanje osnovane sumnje u odnosu na osumnjičenog Seada Jusufbegovića i utvrdio da u ovom procesnom trenutku, u odnosu na osumnjičenog Seada Jusufbegovića, ne postoji dovoljno dokaza koji bi ukazali na intenzitet osnovane sumnje, neophodan za određivanje mjere pritvora, zbog čega je prijedlog Tužilaštva u tom dijelu, odbijen kao neosnovan - priopćeno je iz Suda BiH.