ODRASLI I DJECA Bh. dokumenti s osobnim podacima osvanuli na ebay-u

Bh stara putovnica

Na svjetskom kupoprodajnom servisu e-bay pojavili su se osobni dokumenti građana BiH. Većina njih je sa nedavno isteklim rokom, a osobni podaci i fotografije vlasnika su javno dostupni.

Riječ je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i putovnice beba. Među njima ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodati. Ove prodaje ne možete vidjeti ako ste na e-bayu prijavljeni kao kupac iz BiH jer je zaštićeno da vidi bilo tko iz te države. Podaci su dakle dostupni samo ukoliko se pretražuju izvan granica BiH.

Kako saznaje Klix, među artiklima na prodaju je i osobna iskaznica osobe koja je nedavno na Facebooku objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima. U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cijene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

Tim povodom Klix je kontaktirao Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) gdje im je rečeno da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali te da nije jasno zbog čega netko želi na ovakav način kompromitirati drugu osobu s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

"Inače je poznata praksa da onaj tko izgubi dokument kao što je to i osobna iskaznica on se istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega slijedi izrada novog. Takođe, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine", kazao je direktor IDDEEA-e Arif Nanić.

Kako dalje navodi, bh. putovnicu je nemoguće krivotvoriti jer važi za jedan od najsigurnijih u Europi s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

"Uvijek ima krivotvoritelja navedenih dokumenata, ali mi nije jasno zbog čega bi to netko radio. Teško ih je krivotvoriti jer jedino u BiH ne postoji skladište dokumenata u smislu da naručujemo po milijun putovnica i osobnih iskaznica i da ih mi na osnovu zahtjeva građana personaliziramo i izdamo. Samo kod nas na području cijele Europe postoji sustav da kada nam građani podnesu zahtjev onda počinjemo proceduru izrade dokumenta. Nema dokumenata u skladištu da ih netko može otuđiti", pojasnio je.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospjeli u online prodaju te smatra da ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zloupotrebljeni osobni podaci građana, prenosi B92.

"Postoje različiti profili ličnosti i to je svima poznato, ali ne vidim nijedan valjan razlog zbog čega bi netko prodao nečiju putovnicu ili osobnu iskaznicu. Postoji i mogućnost da je netko pronašao nečiji dokument pa ga na taj način oglasio i prodaje ga da bi zaradio od vlasnika, ali objavljivati na ovoj stranici za prodaju i pogotovo ako je to poništen dokument onda nema svrhe za tim. 

U ove protekle četiri godine koliko sam direktor IDDEEA-e nisu se događale ovakve situacije, a za takve slučajeve je inače nadležan MUP koji ga je izdao, provodi istragu ukoliko je došlo do nekog krivotvorenja, a u izdavanju dokumenata u BiH sudjeluju MUP, IDDEEA i kompanija koja izrađuje dokument", naglasio je.

Nanić je istaknuo da su prodaja i krivotvorenje osobnih dokumenata kazneno djelo. "Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gdje su i izdati ovi dokumenti kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te kaznene radnje i na kraju sankcionirali", poručio je na kraju Nanić.