Odnosi s javnošću dr. Zorana Tomića kapitalno su djelo na više od 1.360 stranica

Zoran Tomić, alijansa, Zoran Tomić, knjiga, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, knjiga
...redakcija portala politika24.net razgovarala je s prof. dr. Zoranom Tomićem, dekanom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i pročelnikom Studija odnosa s javnošću na ovom fakultetu.

Prof. Tomiću Ovo je drugo izdanje vaše knjige. Podsjetimo prvo izdanje je izišlo 2008. godine i doživjelo je, sportski kazano „ovacije". Neki zagrebački mediji su je proglasili „biblijom" odnosa s javnošću. Što je novog u ovom izdanju?

Točno je da je drugo izdanje knjige Odnosi s javnošću-Teorija i praksa znatno prošireno je i dopunjeno. Pored osuvremenjivanja i aktualiziranja postojećih poglavlja u ovom izdanju pojavljuju se i nove cjeline kao što su: Odnosi s javnošću u institucijama kulture i umjetnosti, Odnosi s javnošću u vjerskim organizacijama, Odnosi s javnošću u sindikalnim i volonterskim organizacijama, Odnosi s javnošću u obrazovnim institucijama, Odnosi s javnošću u sportu, Odnosi s javnošću slavnih osoba/celebrity odnosi s javnošću, Predsjednički odnosi s javnošću, Odnosi s javnošću u (pred)izbornim kampanjama, Odnosi s javnošću i javna diplomacija, Profesionalizam u odnosima s javnošću i dr.

Knjiga je u većem formatu, moderno dizajnirana i oblikovana?

Sadržaj knjige je na više od 1.360 stranica. Ovo izdanje je dopunjeno kako teorijski tako i s praktične razine ukazujući i brojna iskustva praktičara odnosa s javnošću u svijetu i okruženju.

Knjiga sadrži brojne studije slučaja. Pretpostavljamo zbog toga je u naslovu „praksa" odnosa s javnošću?

Da, u knjizi je i 56 studija slučaja.Studije slučaja pomažu nam bolje razumijevanje teorije odnosa s javnošću. Iz ovih studija dodatno učimo što se događa u praksi i na koje probleme nailazimo u primjeni odnosa s javnošću.

 Ako je „praksa" za praktičare za koga je „teorija"?

Prvi dio teorijskog koncepta namijenjen je za sve. On zapravo odgovara na pitanje „što je što" u odnosima s javnošću. Drugi dio tiče se teorija odnosa s javnošću. Taj segment je namijenjen za studente poslijediplomskih i doktorskih studija?

U knjizi koristite suvremeni udžbenički pristup?

Svako poglavlje završava s sažetcima i pitanjima za provjeru znanja. Tu je još i dodatna literatura i bilješke. Knjiga je oblikovana tako da se na svakoj stranici nalazi najbitniji sažetak tj. kratka bilješka. Sve to pridonosi preglednosti velikog sadržaja knjige.

Knjiga je sveobuhvatna. Je li se mogla tiskati u dva ili tri toma kako bi bila lakša za rukovati. Čini mi se da sada ima oko 2,5 kg u knjizi?

To je bila dugo dilema mene, izdavača i ljudi koji su tehnički oblikovali knjigu. Mogla se i tako urediti. Međutim onda bi izgubila preglednost cjeline. Ona je danas takva da predstavlja cjeloviti uvod u profesiju ili anatomiju odnosa s javnošću. Sve je na jednom mjestu i to je bio krajnji cilj ove knjige.

Vidljivo je da ste konzultirali sve relevantno s područja odnosa s javnošću u svijetu?

Da tako je. U knjizi je citirano i konzultirano oko 700 izvora. Ima oko 3.300 fusnota. Rekao bih da nema ništa relevantno u svijetu da nije konzultirano.

 Kada se knjiga uzme u ruku prvo što pada na pamet koliko vam je vremena trebalo da je napišete?

I meni su to prva pitanja. S tehničko-vremenskog aspekta to bi izgledalo ovako. Prvo izdanje koje je temelj i ove knjige pisano je od 2003. do 2008. godine kada je izišlo. Nastavak na ovoj knjizi je bio oko 2010 godine pa do 2015. godine. Dakle oko 10 godina rekao bih kontinuiranog znanstvenog rada.

Gdje će se sve knjiga koristiti?

Prvo izdanje knjige koristilo se kao obvezna ili dodatna literatura na brojnim sveučilištima i univerzitetima u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji. Koristila se knjiga na deset do dvanaest sveučilišta i na više visokih škola. Koristili su je brojni praktičari kako u gospodarskom sektoru tako i u državnom, političkom NGO i drugim područjima.

 Kako su reagirali recenzenti na knjigu?

Slažu se da je riječ o kapitalnom djelu. Prof. dr. sc. Božo Skoko u recenziji naglašava kako nam je profesor Tomić podario uistinu cjelovit, praktičan i sadržajan udžbenik za vrijeme u kojem živimo, ali i naraštaje koji dolaze. Za dr. sc. Damira Jugu ovo je izdanje Odnosa s javnošću, bez imalo razmišljanja, moguće proglasiti kapitalnim djelom koje je obuhvatilo baš svaki segment odnosa s javnošću, i to toliko detaljno da s pravom može nositi naziv „mjesta susreta" sa svakim detaljem ove profesije. Prof. dr. sc. Aleksandar Bogdanić smatra da na našim prostorima ne postoji niti jedna studija ili udžbenik - izvorna ili u prijevodu - koja bi se uopće mogla usporediti s Tomićevim Odnosima s javnošću. Svaki autor ima životno djelo. Ovo je Tomićevo. I druge su recenzije jednako pozitivne.

Nakon Mostara knjiga će biti predstavljena i u drugim gradovima?

Da slijedi Zagreb, pa Sarajevo, Beograd, Osijek, Split, Dubrovnik, Banja Luka, Rijeka i dr. Pisanje knjige ste završili prije gotovo dvije godine. Rekli ste da je lektura, tehnička obrada i tiska trajala godinu i pol dana.

 Ima li u pripremi još nešto novo s ovog područja?

Upravo dovršavam tehničko oblikovanje knjige Politički odnosi s javnošću.Riječ je o jednom području primjene odnosa s javnošću.

 Kakav je sadržaj knjige. Ima li nešto novo što nismo čitali kod Vas do sada?

Da ima. U knjizi se bavim upravljanjem političkom reputacijom, dakle političkim ugledom. Razmatram ulogu i značenje političkog vodstva, leadershipa, zatim političkog brendiranja i rebrendiranja. Također obrađujem političko segmentiranji i pozicioniranje.Tu će se naći i politički populizam, personalizacija politike, upravljanje vijestima i dr.

 Zanimljiv sadržaj. Kada će knjiga Politički odnosi s javnošću biti na tržištu?

Izići će ovu jesen.

 Na kraju svjedoci smo da se brojni napori i uspjesi nedovoljno vide i vrednuju u društvu. Vi ste ipak za svoj rad dobili domaće i međunarodne nagrade?

Brojne institucije su zakazale kada je riječ o vrednovanju društvenih vrijednosti. Danas su rijetke institucije koje prepoznaju i nagrađuju rad pojedinaca, skupina ili organizacija. Ne radi to grad, ne rade županije, niti entiteti pa ni država.Vlada jedna letargija i nespremnost za vrednovanje znanja, rezultata i vrijednosti. To je načelno. O svojim priznanjima ne bih govorio barem onim institucionalnim. Pojedinačne nagrade dolaze spontano, na temelju truda i rada. Takav je život.