ODMAZDA ZA DUGINU Rusija nagrnula na Zaporižje, borbe pored najveće europske nuklearne elektrane

 hakerski napad, ukrajina, Rusija, ukrajina, ratni zločin, Zaporižje, Rusija, ukrajina, napad, Rusija, pokolj
AP/Andriy Dubchak

Rusija izvodi topničke i zračne napade na regiju Zaporižju, priopćio je ukrajinski glavni stožer u utorak, a borbe pored najveće europske nuklearne elektrane povećavaju strah od katastrofalnoga nuklearnog incidenta.

Napadi se događaju uoči ukrajinskog Dana neovisnosti u srijedu kojim se komemorira sloboda od sovjetske vladavine. Kijev je zabranio javne proslave navodeći prijetnje novih napada.

Američko veleposlanstvo u Kijevu također je u priopćenju upozorilo na ruske planove da napadnu civilnu i vladinu infrastrukturu sljedećih dana. Ukrajina je rekla da je pored bojišnice na jugu zemlje Rusija ispalila topničke projektile i izvela zračne napade u nekoliko gradova u regiji Zaporižja, gdje su ruske snage zauzele nuklearku ubrzo nakon početka invazije 24. veljače.

Zbog topničke i raketne vatre u blizini nuklearnog kompleksa u Zaporižji na južnoj obali rijeke Dnjepra uslijedili su pozivi da se područje demilitarizira.

Ukrajinci koji žive u blizini izrazili su strah da bi granate mogle pogoditi jedan od šest reaktora u elektrani, što bi izazvalo katastrofalne posljedice.  "Naravno da smo zabrinuti.., kao da sjedimo na bačvi baruta", rekao je Aleksander Lifirenko, stanovnik obližnjega grada Enerhodara u ponedjeljak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi Moskva mogla pokušati "nešto posebno ružno" uoči 31. obljetnice neovisnosti u srijedu, kada se također obilježava pola godine od ruske invazije.

Strahujući od ponovnih raketnih napada, vlasti u Kijevu zabranile su javna događanja vezana uz godišnjicu neovisnosti od ponedjeljka do četvrtka. Glavni grad je daleko od prve linije i rijetko ga pogađaju ruski projektili otkako je Ukrajina u ožujku odbila kopnenu ofenzivu za zauzimanje glavnog grada.

U Harkivu, sjeveroistočnom gradu koji je izložen čestoj i smrtonosnoj topničkoj vatri i raketama dugog dometa, gradonačelnik Ihor Terekov najavio je produljenje noćnog policijskog sata od 16 do 7 ujutro od utorka do četvrtka.

Strahovi od napada porasli su nakon što je ruska Federalna služba sigurnosti u ponedjeljak optužila ukrajinske agente za ubojstvo Darije Dugine, kćeri ruskog  ultranacionalističkog ideologa, u napadu automobilom bombom u blizini Moskve koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao "zlim". Ukrajina negira umiješanost.

Dvije strane jedna drugu optužuju za učestalo granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja, gdje Kijev optužuje Moskvu za stacioniranje snaga i skladištenje vojne opreme. Rusija to negira i optužuje Ukrajinu da dronovima gađa Zaporižju. Moskva je zatražila da se sastanak Vijeća sigurnosti UN-a održi u utorak kako bi se raspravljalo o elektrani u Zaporižji, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na zamjenika veleposlanika pri UN-u Dmitrija Poljanskog.