Odmazda Jadranke Kosor prema Hrvatima u BiH

”To je veliki i dugotrajan posao koji je konačno usuglašen i za koji mislim da može biti podloga za početak drugog velikog posla - sređivanja popisa birača”, rekla je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH.
Na pitanje znači li to da ubuduće neće biti moguće da ista osoba ima prebivalište u Hrvatskoj i u BiH, Kosor je odgovorila potvrdno.
“Kako sada stvari stoje, neće”, rekla je premijerka, naglasivši kako je novi zakon preduvjet za raščišćavanje popisa birača, oko čega u Hrvatskoj svi neprekidno raspravljaju, svi, kaže, sve znaju, ali nitko nije praktički ništa poduzeo, prenosi mostarski Dnevni list.

Kazne za neposluh

Odmah po donošenju ovakve odluke počele su razne spekulacije koji su pravi razlozi. Ukoliko zagrebemo ispod površine te se upustimo u površnu analizu, kao razlog nameće se jedno ime – Andrija Hebrang. Naime, više je nego jasno kako će ljubav hrvatskog HDZ-a prema Hrvatima u BiH trajati točno onoliko koliko ti isti budu njegovo vjerno biračko tijelo. Tako je i bilo svih poslijeratnih godina, ali od 2009. počeli su puhati neki novi vjetrovi. Neovisni predsjednički kandidat i bivši član SDP-a Milan Bandić do nogu je u našoj zemlji potukao HDZ-ovca Hebranga. Kako HDZ to nikada neće prežaliti, netom nakon izbora najavio je i sam Hebrang, a najnovijim potezima potvrdila Kosor. Veliku ulogu u ovom procesu odigrala su dva HDZ-a iz naše zemlje, koji su Hebranga poduprli “samo na papiru” a na terenu ipak radili za Bandića, kojeg su u drugom krugu, suprotno odlukama hrvatskog HDZ-a, otvoreno poduprli. Da ima “čeličnu ruku”, Kosor je pokazala u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom te ekspresnim rješavanjem Ive Sanadera, kada je ovaj htio izvršiti puč, a tu ruku sada će osjetiti i “neposlušni” HDZ BiH i HDZ 1990. Kosor je istaknula da je ovaj proces vrlo važan te bi trebao biti gotov do parlamentarnih izbora, a i iz te izjave da se naslutiti pozadina odluke o ukidanje dvojnog prebivališta.

Dvojno državljanstvo

Isto tako, najnovije odluke uvelike će utjecati na brojne građane BiH koji rade u Hrvatskoj (većinom kao jeftina radna snaga) ili koji imaju dvojno prebivalište s obzirom da za rad u Hrvatskoj moraju posjedovati osobnu iskaznicu. Kosor se također, čini se, želi riješiti i brojnih osoba na prebivalištu u Hrvatskoj koja su tu samo radi primanja porodiljinog dodatka, koji ne mogu primiti u BiH gdje uistinu stanuju. Iako se dvojno prebivalište u većini hrvatskih medija uglavnom dovodilo u negativne konotacije, najveći broj takvih slučajeva upravo su ovakvi radnici, te ostaje nepoznato na koji način će se rješavati njihov status nakon ukidanja dvojnog prebivališta. Ako pogledamo širu perspektivu ovakve odluke, čini se kako je ona prvi korak u dugo najavljivanom ukidanju prava glasa Hrvatima iz inozemstva na hrvatskim izborima.
Iako su ti zahtjevi posljednjih godina dolazili uglavnom od ljevice i njima naklonjenih medija, gubitkom apsolutne potpore biračke mašinerije iz BiH, i vladajući HDZ, čini se, sve češće razmišlja o toj opciji. Ukoliko se HDZ odluči za taj potez, jasno je kako će ljevica tu odluku dočekati sa smiješkom na licu te je bezrezervno poduprijeti. Kao završni čin ove predstave sve češće se spominje i ukidanje dvojnog državljanstva, što je svakako mnogo složeniji posao, no ne i neizvediv.

Glasačka mašinerija

Kao razlog ovakve odluke Vlade RH, prema mnogima, je uvjerljiv poraz HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga u Hercegovini. Naime, upravo je BiH uvijek do sada bila HDZ-ova baza glasova, u kojoj su uvjerljivo odnosili pobjedu, sve do netom završenih predsjedničkih izbora. Važno je napomenuti kako su tijekom ovim izbora i dva HDZ-a iz naše zemlje otkazala poslušnost hrvatskom HDZ-u, što je bilo naročito očito u drugom krugu, kada su jasno poduprli Milana Bandića, suprotno odlukama iz Zagreba.

Bez prava glasa


Ako pogledamo širu perspektivu ovakve odluke, čini se kako je ona prvi korak u dugo najavljivanom ukidanju prava glasa Hrvatima iz inozemstva na hrvatskim izborima. Iako su ti zahtjevi posljednjih godina dolazili uglavnom od ljevice i njima naklonjenih medija, gubitkom apsolutne potpore biračke mašinerije iz BiH i vladajući HDZ, čini se, sve češće razmišlja o toj opciji. Ukoliko se HDZ odluči za taj potez, jasno je kako će ljevica tu odluku dočekati s smiješkom na licu te je bezrezervno poduprijeti.