ODLUKE Više od 500 000 KM za umirovljenje 38 radnika iz mostarskog poduzeća

Vlada FBiH sjednica prosinac 2022
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela dvije odluke kojima se odobrava korisnicima dodjela preostalog dijela sredstava utvrđenih u proračunu FBiH za 2022. godinu ovom ministarstvu s pozicije Tekući transferi i drugi tekući rashodi za uvezivanje radnog staža, nakon isteka roka za dostavljanje potrebne dokumentacije po ponovljenom javnom pozivu.

Prva odluka obuhvata subvencije javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 328.712,14 KM prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugavanja gospodarskih društava za neuplaćene doprinose za MIO za 28 radnika koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž. Od toga, gospodarskom društvu IP 'Krivaja' d.o.o. Zavidovići u stečaju, iz sektora drvne industrije, odobrava se 219.702,70 KM za 24 radnika, a gospodarskom društvu 'Zrak' d.d. Sarajevo, iz sektora namjenske industrije, iznos od 109.009,44 KM za četiri radnika.

Također, donesena je odluka koja se odnosi na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima kojom se dodjeljuje ukupno 602.814,39 KM prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja gospodarskih društava za neuplaćene doprinose za MIO, za 49 radnika, koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž. Od ovog iznosa, gospodarskom društvu 'Aluminij' d.d. Mostar, iz sektora metalne industrije, odobrava se dodjela 570.630,60 KM za 38 radnika, a gospodarskom društvu 'Krivaja Mobel' d.o.o. Zavidovići – u stečaju, iz sektora drvne industrije, 32.183,79 KM za 11 radnika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli grant sredstava, s definiranim pravima i obavezama ugovornih strana. Gospodarskim društvima će se, nakon zaključenja ugovora s Ministarstvom, a u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u mirovinu, sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda MIO. 

Odobrena sredstva će se sukcesivno uplaćivati na račun ovog zavoda, onako kako gospodarska društva budu dostavljala pisani dokaz od Federalnog zavoda MIO da radnici za koja su tražena sredstva mogu ostvariti pravo na mirovinu uplatom nedostajućih (odobrenih) sredstava.

Porezna uprava Federacije BiH zadužena je da u okviru svojih nadležnosti, nakon uplate doprinosa, izvrši preknjiženje uplaćenih doprinosa sa ovog federalnog ministarstva na gospodarska društva. Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo financija, Federalni zavod MIO i Porezna uprava FBiH, svatko u okviru svoje nadležnosti, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.