ODLUKA SUDA Načelniku i tajnici određen pritvor i blokirana im novčana sredstva

Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović
Avaz

Na prijedlog Tužiteljstva Sarajevske županije, Županijski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i tajnici organa državne službe u Općini Stari Grad Almi Destanović.

Istovremeno sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM.

Ovu informaciju potvrdila je za Avaz Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva ŽS.

Utjecaj na svjedoke i mogućnost bijega

Podsjećamo, u Županijskom sudu Sarajevo pred sucem Mirzom Đozom sinoć je održana sjednica na kojoj su tužitelji iznijeli razloge zbog kojih traže jednomjesečni pritvor za Ibrahima Hadžibajrića i Almu Destanović.

Za Ibrahima Hadžibajrića kazali su da je kao načelnik općine već 15 godina stekao mnoga poznanstva i da je već pokušao utjecati na svjedoke.

Za Almu Destanović je istaknuto da je državljanka Kosova i Srbije te da postoji mogućnost bijega iz BiH.

Brojne nekretnine Hadžibajrića

Ibrahim Hadžibajrić je sinoć kazao kako ima stan od oca, koji je naslijedio te da je kupio stan u ulici Nova, prije godinu, a nakon prodaje dva stana. Jedan stan prodan je za 142.000 KM na Šipu, drugi je prodan za 165.000 KM i s 314.000 KM koje je dobio je kupio taj novi stan. Kaže da je za ostatak od 68.000 KM podigao kredit.

Tako da na jednom računu ima 30.000, a na drugom 101.000 KM. Govorio je o apartmanu u Neumu i Fahrudinu Novaliji s kojim je u rodbinskim vezama. Hadžibajrić kaže da je od 1996. godine imao ušteđenih 50.000 eura i 25.000 kroz Raiffeisen fondove. Kaže da je sve transparentno i može provjeriti u UniCredit banci.

Voljna predati putovnice

Destanović je sinoć kroz suze, kao majka, molila od Suda samo da joj se ne oduzme pravo da bude s djetetom.

''Samo vas to molim'', kazala je uplakana Alma.

Također je kazala da moli Sud da zatraži zapisnik o izuzimanju stvari i novca koji je nađen u stanu kako bi se utvrdile stvari kako jesu.

Istaknula je kako nema putne isprave Kosova te da je voljna predati putovnice BiH i Srbije kako bi se sud odredio izricanju mjera zabrane.

Što se tiče novca navedeno je da ima dva brata u Njemačkoj i da su joj prije primanja bila 40.000 KM godišnje.