ODLUKA Šefica UNO BiH sa suradnicima za Novu godinu bit će u pritvoru

sud, pretres, pritvor, tužiteljstvo, Milan Matković, pritvor, tužiteljstvo, sud bih, UNO BiH, Čitluk, pritvor, napad na službenu osobu

Sud Bosne i Hercegovine je 23. prosinca u predmetu Jelena M. i dr., odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 23. prosinca za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima Jeleni M., Radenku P. i Stevi S., nakon održanog javnog ročišta za razmatranje prijedloga Tužiteljstva BiH, donio rješenje kojim je osumnjičenima Jeleni M., Radenku P. i Stevi S. određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec. 

Pritvor se računa od dana lišenja slobode, tj. od 21. prosinca 2022. do 21. siječnja 2023. ili do nove odluke Suda, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih člankom 132. stav 1. točke b) i c) ZKPBiH, u odnosu na sve osumnjičene, objavila je Fena.

Osumnjičenima je pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' i 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', odnosno zbog bojazni da će osumnjičeni ukoliko se nađu na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti kazneno djelo.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba kaznenom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismenog otpravka rješenja, priopćeno je iz Suda BiH.

Kako su mediji objavili, Jelenu M. se tereti da je kao šef grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za neizravno oporezivanje BiH regionalnog ureda u Banja Luci organizirala kriminalnu grupu, te da su 'harali' područjem Krajine. Prisvojili su imovinsku korist u iznosu većem od 50 tisuća KM na način da su prilikom dolaska kod pravnih i fizičkih osoba uzimali stvari i novac.

Portal Srpskainfo objavio je detaljnije na koji način su djelovali.