ODLUKA O PRIVEDENOM Tužiteljstvo: Izazivao je vjersku mržnju; Sud: To je bila sloboda govora

Tužiteljstvo BiH
Anadolija

Jasmin Mulahusić, osumnjičen za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, pušten je na slobodu bez mjera zabrane, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Kako kažu iz Suda BiH, prijedlog za određivanje pritvora je odbijen jer Sud nije utvrdio 'postojanje krivičnog djela za koje se Mulahusić tereti iz podnesenog prijedloga i dokaza Tužiteljstva'. Za BIRN BiH, tužitelj Oleg Čavka je kazao da je Sud BiH u rješenju o odbijanju pritvora 'zaključio da je riječ o slobodi govora'.

Na današnjem ročištu koje je održano u Sudu BiH, Čavka je zatražio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Mulahusić je osumnjičen, prema tužitelju Čavki, da je tijekom prošle i ove godine, s namjerom da izazove nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost građana Bosne i Hercegovine, s više Facebook profila objavljivao sadržaj koji je izazivao ovakav vid mržnje.

Mulahusić je pod istragom Tužiteljstvo jer je u dužem vremenskom razdoblju, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Također je, prema tvrdnjama Tužiteljstva BiH, izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini. Mulahusića su uhitili policijski službenici Granične policije BiH prije tri dana.

Tužiteljstvo BiH je ranije priopćilo da se Mulahusić dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine izvještavala.

"Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji 'Al-Qaida' i drugim terorističkim organizacijama", priopćeno je ranije iz Tužiteljstvo BiH. Kako se navodi u ranijem priopćenju, riječ je o 'vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH'.

Na današnjem ročištu Čavka je kazao da će u narednom razdoblju Tužiteljstvo raditi na provjeri ovih veza, koje Obrana spori. Tužiteljstvo BiH može u zakonskom roku uložiti žalbu na ovu odluku Suda.