ODLUKA NA DOMU NARODA Danas se bira novi sudac Ustavnog suda, evo tko su kandidati

Ustavni sud
Hercegovina.info

Danas u 12 sati počinje nastavak 13. izvanredne sjednice Doma naroda FBiH na kojoj bi se trebalo odlučiti tko je nedostajući deveti sudac Ustavnog suda FBiH.

Budući da je prije 15 dana problem imenovanja troje sudaca Ustavnog suda FBiH koje su predložili predsjednik i potpredsjednici FBiH konačno riješen, o četvrtom nedostajećem sucu trebao bi samostalno odlučiti Dom naroda.
Zastupnici imaju uvid u liste ocijenjenih kandidata koje je prethodno ocijenilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) 2019. i 2021. godine, piše Klix.

VSTV utvrdio je listu od 11 kandidata na sjednici održanoj 24. veljače 2021. godine te svrstao kandidate u tri grupe u skladu s ocjenom: odličan, vrlo dobar i dobar.

U Grupi I (odličan) nalaze se Boris Barun, Branimir Orašanin, Ljubomir Ožegović, Ognjenka Škoro i Alen Taletović.

Također, na sjednici održanoj 16. listopada 2019. godine VSTV utvrdio je da su u Grupi I (odličan) kandidati Čampara Dubravko, Mujezinović-Katana Meliha, Ožegović Ljubomir, Softić Ajša (koja je na prošloj sjendici potvrđena kao nova sutkinja Ustavnog suda FBiH) te Uzunović Sena.

Pojedini zastupnici smatraju da bi se na današnjoj sjednici trebalo odlučivati o izboru kandidata koji su ocijenjeni kao odlični.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara, povukao je prije nekoliko dana svoju kandidaturu jer odbija sudjelovati u "političkim imenovanjima".

Da bi novi sudac bio izabran, potreban je kvorum od 29 zastupnika Doma naroda FBiH od čega je, nakon posljednje odluke visokog predstavnika, potrebna prosta većina onih koji glasaju za donošenja odluka.