ODLUKA KOMISIJE Cijela smjena granične policije kažnjena zbog propuštanja naoružanog osiguranja Christiana Schmidta

Granična policija BiH
Granična policija BiH

Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju visokog predstavnika Christiana Schmidta da unese oružje u Bosnu i Hercegovinu, izvještava Klix.ba.

Prema potvrđenim informacijama, cijela smjena na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, odnosno policijski službenici Granične policije BiH s inicijalima B.Č., H.K. i S.B., jučer je nakon provedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom smanjenja plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, prema nezvaničnim informacijama Klix.ba, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, prema stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska oružja u BiH, koje su unijeli pripadnici osiguranja visokog predstavnika Cristiana Schmidta.

Prema tvrdnji prijavitelja u ovom slučaju, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, ali očito i prema stavu Disciplinske komisije koja se s tim slaže, pripadnici osiguranja Christiana Schmidta nelegalno su unijeli oružje namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Članovi Disciplinske komisije za policijske službenike Granične policije BiH su Bojan Petrović (predsjednik), Željko Divčić i Sanela Sinanović.

Zanimljivo je da su sankcije primijenjene na tri granična policajca koji su bili dežurni kada je Christian Schmidt s osiguranjem ulazio u Bosnu i Hercegovinu. Koliko je poznato, nije tražena odgovornost njihovih nadređenih ili onih "iznad njih" u Glavnom uredu, koji, ako smatraju da osiguranje Schmidta nema pravo unositi oružje, trebali su obavijestiti sve granične policajce i javnost, umjesto da ih dovedu u neugodnu situaciju i kažnjavaju smanjenjem plaće pod pritiskom ministra sigurnosti Nenada Nešića i drugih službenika iz entiteta RS, koji slijede put Milorada Dodika, piše Klix.ba.

Takva odluka Disciplinske komisije Granične policije Bosne i Hercegovine donesena je unatoč dokumentu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji potvrđuje da Hans Christian Friedrich Schmidt i ostalo osoblje Ureda visokog predstavnika (OHR) imaju status diplomatskih agenata sukladno odredbama Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini te u skladu s odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Napomenut ćemo da je Klix.ba u rujnu prošle godine otkrio da su šef kabineta članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić zatražili informacije o pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta od policijskih agencija i dva državna ministarstva. Nakon toga, pritisak je krenuo na državne policijske agencije (GP BiH, DKPT, SIPA).

Nije ih zanimalo koliko pripadnika osiguranja štiti Christiana Schmidta, jesu li naoružani i kakvo oružje točno nose.

Mjesec dana kasnije, Nešić je izjavio da je osiguranje Christiana Schmidta nelegalno unijelo oružje u Bosnu i Hercegovinu te da nemaju dozvolu za nošenje na teritoriju BiH, nakon čega je podnio prijavu koja je dobila epilog jučer.

Dok sankcionira granične policajce, rukovodstvo Granične policije Bosne i Hercegovine, predvođeno Mirkom Kuprešakovićem, nikada nije riješilo slučaj prisustva visokih dužnosnika i službenika na političkom skupu krajem prošle godine u Istočnom Sarajevu, na poziv ministra SNSD-a, Staše Košarca.