ODLUKA KOJU ČEKA CIJELA DRŽAVA Odvjetnik Ifet Feraget očekuje da će biti osuđenih za Dženanovo ubojstvo

Ifet Feraget

Pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine 21. srpnja planirano je izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u veljači 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (ranije Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović optuženi su da su, u okviru organizirane kriminalne grupe, počinili kaznena djela protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja. Svi optuženi su u studenom 2022. oslobođeni krivice, a Apelacijsko vijeće Suda BiH je u ožujku ove godine ukinulo prvostupanjsku presudu te naložilo ponovno suđenje.

Imali cilj

Odvjetnik Ifet Feraget, koji zastupa obitelj Memić, u razgovoru za Avaz kazao je kako očekuje da će presuda ovoga puta biti osuđujuća.

"U svakom sudskom postupku jedna od stvari jest neizvjesnost, tako da i ovaj predmet prati određena neizvjesnost, ali imajući u vidu da ja to radim već osmu godinu i da mi je poznat svaki detalj i sadržaj svakog dokaza, da je ovaj postupak iniciran mojom kaznenom prijavom još od 5. listopada 2018. godine, da smo uspjeli da se zasnuje nadležnost, prije svega, Državnog suda, koji izvorno nije nadležan za ova kaznena djela, ali zbog štetnih posljedica koje su nastupile po državu, uspjeli smo u tome. Nakon toga je usvojena žalba Tužiteljstva, ukinuta je prvostupanjska presuda koju je donijelo Vijeće s Brankom Perićem na čelu, što sam ja odmah i najavio 24. studenoga prošle godine. To je presuda koja je donesena uz bitne povrede, uz pogrešno utvrđeno činjenično stanje, pogrešnu primjenu materijalnog prava. I sada, konačno, imamo suđenje gdje u punoj mjeri poklanjamo vjeru u objektivnost, neovisnost, stručnost i profesionalnost ovog sudskog vijeća. Moje očekivanje je da će to biti osuđujuća presuda, jer smatram da postoji dovoljno dokaza za to", navodi Feraget.

Odvjetnik napominje da su ispoštovana sva načela pravičnog suđenja. Dodaje da sadržaj dokaza jasno upućuje da je u ovom predmetu postojala organizirana kriminalna grupa, da su djelovali zajedno, cilj je bio da se zataška nešto što se ne smije, a i ne može se zataškati.

"Očigledno je da su radili u panici i nepromišljeno. Najbolje o tome govori izjava Alise Mutap u razgovoru s dr. Abdulahom Kučukalićem: „Ne sjećam se, a svijesti sam došla tek pred KUM-om, nakon tri i pol sata“, a što se nakon svjedočenja dr. Kemala Dizdarevića pokazalo kao nevjerodostojno. Imamo i saslušanje Alise Mutap od Hasana Dupovca pred njenim roditeljima, što ne bi napravio ni početnik policajac, a kamoli šef Odjela za prometne istrage, pa inzistiranje na prometnoj, na oštećenju na vozilu koje ne postoji i ozljedama na Dženanu koje su evidentirane i koje su nakon obdukcije ukazivale da se ne radi o tome, pa izuzimanje snimaka, pa neizuzimanje odjeće od Alise Mutap i, u konačnici, brisanje određenih snimaka. Sve je to išlo ka jednom cilju, a to je da se događaj prikaže na način kako se nije dogodilo. Tako da su moja očekivanja da će to biti osuđujuća presuda", analizira odvjetnik Feraget.

Istakao je da će poštovati odluku Suda kakva god da bude te najavio da je istraga o ubojstvu Dženana Memića u velikom zamahu.

"Istraga je intenzivirana i nadam se da ćemo u konačnici dobiti i odgovor na pitanje tko je ubio Dženana, o tome ne govorimo ni ja ni Dženanov otac, nitko ne može o tome govoriti, samo Sud. Ova presuda nije suđenje ubojicama, nego ljudima koji su onemogućili da na vrijeme dođemo do ubojica. Ne treba postojati pravomoćna presuda o tome tko je ubojica da biste osudili nekoga tko je pomagao ubojici nakon izvršenja ubistva. Dovoljno je da onaj tko je pomagao ubojici zna tko je ubojica, da je uništio dokaze koji vode do ubojice i na taj način produžio ovu pravnu borbu koja će trajati još nekoliko godina do konačnog kažnjavanja i ubojica", zaključuje Feraget.

Isključeni kasniji pokušaji

"Ono što svi ponavljaju, pogotovo oni koji su dobronamjerni, jest to da je ovaj slučaj, kao i slučaj „Dragičević“ u dobroj mjeri, ako ne u potpunosti, isključio kasnije pokušaje da se policajci i tužitelji bave zataškavanjem ubojstava, a što se u ovom slučaju, nažalost, dogodilo. Ovo će biti vjetar u leđa za nastavak istrage za ubojstvo, a i poslat će poruku kompletnoj javnosti da pravosuđe mora bezuvjetno biti neovisno, da služi kao garant da živimo u demokraciji i da demokracija podrazumijeva vladavinu prava koja je na prvom mjestu u zaštiti života svakog čovjeka, pa i Dženana i Davida, a to znači provesti istragu, kazniti ubojice, a kad ima dokaza da je netko uništavao dokaze, onda i njih kazniti", kaže Ifet Feraget.

O izjavi Alise Ramić

Feraget se osvrnuo i na činjenicu da se Alisa Ramić nakon toliko godina prvi put obratila jednom sudskom vijeću.

"Alisa Mutap se oglasila prvi put nakon sedam i pol godina iznoseći neke detalje koji se i ne tiču ovog kaznenog postupka, o uvjetima u pritvoru, uhićenju i životu. Ono što je zaintrigiralo kompletnu javnost jest to zašto netko tko ima pravo da se brani šutnjom, zagarantirano je pravo protiv samooptuživanja, tek sada se oglašava. Bi li svatko tko se nađe u takvoj situaciji, pa barem na svakom suđenju, izgovorio barem rečenicu „ja s ovim nemam veze“. Naravno, to nije dokaz, ali je to dojam koji je stvoren, ali Sud će svakako odlučiti ne na osnovu tih dojmova, pisanja medija, stava javnosti, nego isključivo na osnovu sadržaja dokaza", kaže Feraget.