ODLAZAK RAVNATELJA NA 'BRIGU' Miro Bošnjak nije dočekao kraj školske godine, oglasilo se i nadležno ministarstvo

Ravnatelj Miro Bošnjak
Jabuka / hercegovina.info

Miro Bošnjak, dugogodišnji ravnatelj gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu prije 10-ak dana saznao je da više neće obnašati tu funkciju zbog zakonskog isteka ugovora. Ono što je posebno senzibiralo javnost je činjenica da se sve to obznanilo tjedan dana prije kraja nastave, odnosno da danas nije mogao biti prisutan u svojstvu ravnatelja na proslavi ovogodišnje generacija maturanata.

Od ravnatelja u odlasku zanimalo nas je njegovo viđenje cjelokupne situacije budući da se ranije u širokobriješkim medijima pojavila informacija da je on mogao ostati ravnatelj do kraja školske godine budući da će i biti zaposlen u školi do kraja ljeta.

"Ljigavo. Ja ću ostati vjerojatno u radnom odnosu do 31. kolovoza prema kolektivnom ugovoru, ali mislim da nije fer. Meni je mandat istekao 10. svibnja i sve sam saznao sedam dana prije kraja nastave. Ako ću ja ostati po kolektivno ugovoru do kraja ljeta, moglo se i mene imenovati v. d. ravnateljem jer nemamo školski odbor i prema tome ne možemo imenovati ravnatelja", kazao je za hercegovina.info Miro Bošnjak, sad već bivši ravnatelj širokobriješke gimnazije.

Razriješen ravnatelj širokobriješke Gimnazije Miro Bošnjak – Vrisak.info

Bošnjak se nije htio osvrtati na spekulacije o političkim razlozima ovakvog raspleta događaja, no smatra da se ovime ne postiže harmonija u društvu.

"Najlakše bi bilo da se imenovalo postojećeg ravnatelja za v. d. ravnatelja, raspisalo natječaj za novog ravnatelja, ja svakako 31. 8. odlazim u mirovinu, pružim ruku i završena priča. Ovaj beskrupulozan čin ne bi trebao doživjeti nijedan prosvjetni djelatnik jer ovo ne vodi harmoniziranim odnosima kakvim bi trebali težiti. Na kraju krajeva, radi se o bestijalnom uplitanju politike u najranjiviji sektor, a to je školstvo, pogotovo što sve dolazi od nekompetentnih ljudi koji nikad nisu radili u obrazovanju", naglasio je te dodao da mu nitko nije objasnio razloge odluke osim što mu je rečeno da mu je istekao mandat, što je i sam znao.

Na naš upit o smjeni, odnosno promjeni ravnatelja Mire Bošnjaka oglasili su se i iz nadležnog Ministarstva

"Ravnatelj gosp. Miroslav Bošnjak nije smijenjen kako ste naveli u postavljenom pitanju, nego je riječ o isteku mandata na dan 10. svibnja 2023. godine kao ravnatelja Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg. Članak 100. stavak (13) Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjoj školi ( „Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 20/17) navodi: „sva prava i obveze ravnatelja prestaju istekom mandata.

Prestankom mandata ravnatelja, gosp. Miroslavu Bošnjaku nije prestao radni odnos u Gimnaziji fra Dominika Mandića Široki Brijeg, te mu pripadaju sva prava i obveze sukladno ugovoru o radu koji ima kao zaposlenik srednje škole", odgovorili su za hercegovina.info iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Gimnazija fra Dominika Mandića obilježava svoj dan - Radio Široki Brijeg

Miro Bošnjak s mjesta ravnatelja odlazi nakon 40 godina rada u prosvjeti i 18 godina ravnateljstva što ga čini zapravo i najdugovječnijim ravnateljem te ustanove u njezinoj povijesti, a na mjesto ravnatelja došao je 2005. godine gdje je zamijenio Milana Budimira.

Na njegovo mjesto od 11. svibnja došla je njegova zamjenica Marijana Pažin Ivešić koja će obnašati funkciju vršiteljice dužnosti ravnateljice Gimnazije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.