ODLASCI LIJEČNIKA IZ KONJICA "Ako se nešto ne promijeni idem u Njemačku, a naši specijalizanti su traženi"

štrajk, zdravstveni djelatnici, Konjic
hercegovina.info

Iako su liječnici Doma zdravlja Konjic najavljivali kako će strpljenja imati još do konca ovog mjeseca, oni su u petak potpisali kolektivni otkaz. Razlog istog je to što djelatnici ove zdravstvene ustanove već četiri mjeseca nisu dobili svoje plaće, ali im nije isplaćen ni topli obrok za lipanj.

Predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic dr. Džana Boloban ističe kako više nije bilo smisla čekati.

"Mislili smo da će nam se početkom mjeseca javiti više instance i riješiti naš problem. Međutim, nikakav odgovor nismo vidjeli. Mi smo svakako planirali potpisati kolektivne otkaze s obzirom da je rok za financijsku konsolidaciju 24. studenog", kaže dr. Boloban za Hercegovina.info.

Neki od njih to ipak nisu još učinili.

"Ima nas 26 liječnika, od toga je pet specijalizanata i pet stomatologa. Izuzev njih, od 16 liječnika, njih 15 je potpisalo kolektivni otkaz. Sada radimo otkazni rok od 30 dana".

Unatoč svemu, do zadnjeg će se nadati.

"I dalje se mi nadamo nekom rješenju, da će se netko "probuditi" i riješiti naš problem", ističe ona.

"Ukoliko se to ne dogodi Porezna uprava će blokirati Dom zdravlja. Ako oni to naprave, sve tranše će ići na blokadu. Onda je neizvjesno hoće li sljedećih pet ili deset godina biti plaće, jer ćemo mi morati vraćati taj dug ukoliko ga ne bude vraćala Vlada HNŽ, Federacija ili Grad Konjic", dodaje.

U tom slučaju neminovan je odlazak liječnika u potragu za novim poslovima.

"Tako je. U tom slučaju odlazimo u potragu za novim poslovima. Kamo? Mogu vam osobno reći da ću se u tom slučaju vratiti u Njemačku. Što se tiče mojih kolega, naši specijalisti su traženi svugdje i ima još mjesta na koja mogu otići. Vidjet ćemo. Za mlade liječnike nije baš najbolja situacija u BiH, ali sigurno je da više nitko neće raditi pet mjeseci bez plaće i u neizvjesnosti", rekla je predsjednica Doma zdravlja Konjic dr. Džana Boloban za Hercegovina.info.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije u petak je izglasala rebalans Proračuna, no dr. Boloban je istaknula kako je korist od toga za Dom zdravlja Konjic uplata jedne plaće. Dug ove zdravstvene ustanove je 10,7 milijuna maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.