Odcijepi li se RS, Sandžak će se priključiti BiH?

muftija, muftija

Na informaciju da muftija Zukorlić obnavlja sandžačko Narodno vijeće kako bi obnovio autonomiju koju je ta oblast imala od 1943. do 1945. godine, pojavile su se priče da je sve to vezano za - Bosnu i Hercegovinu. To je na izvjestan način za beogradske medije potvrdio i sam Suljević.

- Tražimo autonomiju, teritorijalnu i političku, ali ne samo za Bošnjake već za sve građane koji žive u Sandžaku. Ako u zvaničnom Beogradu ne nađemo sugovornika o ovoj temi, sami ćemo proglasiti autonomiju.

Suljević je kazao da to ne znači namjeru da se po modelu Kosova Sandžak odvoji od Srbije, ali ne isključuje ni takav scenarij, piše San.

- Mi ne zagovaramo odcjepljenje osim u slučaju da se otvori pitanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, odnosno njenog raspada - izjavio je Suljević što je protumačeno kao njegovo otvaranje mogućnosti da se Republika Srpska odcijepi od BiH i da se Sandžak priključi bošnjačkom dijelu onoga što bi u tom slučaju ostalo od naše države.

U krugovima međunarodne zajednice su zaprepašteni ovakvim porukama iz Sandžaka, direktnim miješanjem muftije Zukorlića u unutarnje stvari BiH i neizravnim prekrajanjem međunarodno priznatih državnih granica. Također se smatra da sve ovo ide na ruku premijeru RS Miloradu Dodiku, srpskim i bošnjačkim nacionalistima.

herceg-bosna.org