ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom
SUD BiH

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog toga što nije spriječio zločine odreda El Mudžahid, javlja Klix.ba.

Tjeralica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine dobila naredbu Suda Bosne i Hercegovine da za Mahmuljinom, koji je bio zapovjednik Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), bude raspisana međunarodna tjeralica koja je unesena u susatv i time postala dostupna svim državama članicama Interpola.

Sud Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 28. studenog, izdao naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice za Mahmuljinom, koji je u travnju ove godine osuđen na osam godina zatvora zbog toga što nije spriječio zločine odreda El Mudžahid nad zarobljenim srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zavidovića i Vozuće 1995.

Mahmuljin se 23. studenog trebao javiti sudu da bi bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne, ali već nakon izricanja presude pojavio se navod da je napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u Tursku.