ODBIJALI SU MU HOSPITALIZACIJU DO SMRTI Danas press Beroševa ministarstva oko slučaja Matijanić

Vladimir Matijanić

Ministarstvo zdravstva RH danas će u 16 sati održati konferencija za novinare na kojoj će se iznijeti nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak Stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Vladimir Matijanić preminuo je 5. kolovoza u ranim poslijepodnevnim satima. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimuna bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Matijanić je, objavile su njegove kolege s Indexa danima tražio pomoć splitskih liječnika. Prvi put 2. kolovoza na Hitnom prijemu Infektologije, kamo je došao sa simptomima covida. Dva dana kasnije, 4. kolovoza te 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te da nema snage napraviti ni par koraka.

"Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" su, između ostalih, savjeti koje je dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je od ekipe Hitne pomoći 5. kolovoza, koja je došla u njegov dom na intervenciju, tražio da ga hospitaliziraju, no ostavljen je u kući. Objasnili su mu da ima "normalne simptome covida". Isti tim Hitne medicinske pomoći došao je sat i pol kasnije, da bi ga neuspješno reanimirali i na kraju proglasili smrt.