Odazvati se na popis u BiH, za Hrvate najvažnije

... je ustanoviti broj stanovnika, a osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju kućanstava, obitelji i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu, piše Vecernji.ba.

Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te znanstvenih istraživanja, korištenje sredstava iz Europske unije i drugih fondova, kao i druge potrebe građana, što znači da je popis i najvažniji statistički izvor podataka stanovništvu jedne države. Prema preporukama UN-a, popisi stanovništva se provode svakih 10 godina. Posljednji u BiH je obavljen 1991.

Važnost popisa za Hrvate

Upravo iz tog razloga interes za popis stanovništva u BiH trebao biti veliki, posebice za Hrvate - katolike, koji su prema statističkim podacima najveći stradalnici proteklog rata. Stoga ne čude apeli koji dolaze iz Katoličke crkve.

Tako je nedavno nakon zasjedanja BK BiH kardinal Vinko Puljić poslao jasnu poruku da je moralna obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakog katoličkog vjernika.

- Časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu - naglasio je kardinal V. Puljić. Popisom stanovništva u BiH su obuhvaćene sve općine (142). Federacija 79 općina; Republike Srpske 62 i Brčko Distrikt BiH.

Obveza zaštita podatka

Zatim je važno naglasiti koje se jedinice i osobe popisuju. Popisuju se državljani BiH s prebivalištem ili boravištem u BiH, bez obzira na to jesu li u trenutku popisa prisutni u BiH ili su odsutni iz BiH; strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u BiH bez obzira jesu li u trenutku popisa u BiH ili nisu; osobe bez državljanstva; kućanstva; stanovi i druge stambene jedinice.

Za Hrvate izvan BiH je važno naglasiti da je potrebno svojim obiteljima u BiH dostaviti podatke o matičnom broju i da ih kada dođe popisivač upišu, a ne da popunjavaju obrazac i šalju poštom jer se onda ubrajaju u iseljeništvo. Zaštita podataka, odnosno zakonska obveza svih sudionika u popisu da se staraju o tajnosti i povjerljivosti prikupljenih podataka u suglasnošću s postojećim zakonskim propisima.

Popis će biti prvi pregled ekonomskih i društvenih podataka u BiH od 1991. i važan je zbog svih budućih kretanja u BiH, posebice za Hrvate. Broj stanovnika koji dolaze iz svih naroda odrazit će se i na buduću sliku BiH.

Na temelju točnih podataka nakon popisa omogućit će se planiranje i realizacija gospodarskih i socijalnih razvojnih politika, za znanstvena istraživanja, za izradu projekata za korištenje sredstava iz IPA fondova, Popis će biti održan prema najvišim standardima, podaci će biti i međunarodno usporedivi i priznati.