OD VITEZA DO TEHERANA Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran

oružje, Vitezit
Ilustracija

Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnih goriva – baruta koji je demontiran i prokrijumčaren u Srbiju, po svemu sudeći je proslijeđen u Iran. Izvori Žurnala, koji su do sada bili potpuno kredibilni za informacije o događanjima oko Vitezita, navode da je transport izvršen preko vojnog dijela aerodroma Morava kod Kraljeva.

Žurnal je već pisao o krađi Vitezitovih pogona, ilegalnoj prodaji i transportu u Srbiju. Prvo je 2009. godine rastavljen pogon “C” namijenjen  proizvodnji baruta za potrebe namjenske industrije. Žurnalovi izvori potvrđuju da je pogon u dijelovima prebačen u Srbiju, u tvornicu “Milan Blagojević – Namenska” u Lučanima.

U naredne dvije godine prema Srbiji je prebačen i pogon kompozitnog baruta, odnosno linearni akcelerator potreban za proizvodnju raketa srednjeg dometa. Bio je to jedini pogon kompozitnih goriva po NATO standardu u posjedu neke od socijalističkih zemalja. Kompozitno gorivo-barut se koristi za rakete-projektile srednjeg i dalekog dometa. Kao tzv. gasogenerator pojačava potisak, odnosno povećava njihov domet. Taj je pogon, prema pouzdanim izvorima Žurnala, prebačen u Iran.

Da priča ima uporište pokazuje i to što su se, nekoliko godina kasnije, i Iran i Srbija pohvalili novim raketnim sustavom s produženim dosegom. Srbija s Iranom inače održava dobre relacije, posebno zato što Iran nije priznao državnost Kosova. Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin posljednjih je godina imao više sastanaka s iranskim kolegama, najavljujući poseban Sporazum o vojnoj suradnji Srbije i Irana.

oružje,Vitezit

Aleksandar Vulin i ministar obrane Irana Amir Hatami

O cijelom angažmanu je upoznat i bivši vojni vrh Republike Hrvatske, koja je isto tako održavala dobru suradnju s Iranom. Ratni pomoćnik ministra obrane general Vladimir Zagorec držao je „na oku“ Vitezitove pogone, o čemu svjedoče i ratni zapisnici sastanaka.

oružje,Vitezit

Utjecajni i financijski moćni Zagorec je do 2000-e godine vodio firmu „RH Alan“ čija je osnovna djelatnost bila kupoprodaja oružja za potrebe Hrvatske. U to je vrijeme nekoliko puta obilazio Vitezitove pogone i prema Žurnalovim izvorima upoznat je s prebacivanjem pogona u Iran preko Srbije.

„Postoji svjedoci svega navedenog, koji to mogu potvrditi. Sve je snimljeno na disk u slučaju da nam se nešto ‘slučajno’ dogodi, a bio je već takav pokušaj“, navodi jedan od izvora.

Postaje jasno zašto je ovdašnji HDZ predvođen Draganom Čovićem sve protekle godine šutio o devastaciji Vitezita – takav su naputak dobili iz Hrvatske. Nije se ni SDA kadar interesirao za „nestanak“ pogona, što korespondira s dolaskom Envera Mujezinovića, prvo kao savjetnika za namjensku industriju tadašnjem ministru energetike, rudarstva i industrije FBiH Eldaru Trhulju, a potom pomoćnika direktora za namjensku industriju.

Mujezinović, predratni oficir KOS-a, a potom djelatnik AID-a, jedan je iz grupe svojevremeno optuženih (naknadno oslobođenih) za formiranje kampa na Pogorelici gdje su obuku za obavljanje terorističkih akata vršili pripadnici tajne obavještajne službe iz – Irana. Među optuženima bio je i Mujezinovićev šef, Bakir Alispahić bivši AID-ov direktor, a sadašnji profesor Fakulteta za kriminalistiku na odjelu Sigurnosne studije (!?), koji je prema povjerljivim izvještajima svojevremeno slao SDA (para)obavještajce na obuku – u Iran.

oružje,Vitezit

Enver Mujezinović je danas u odboru povjeritelja kao predstavnik federalne vlade u stečajnom postupku Vitezita i zdušno podržava prodaju Vitezita trgovcu naoružanja iz Hrvatske Zvonku Zubaku. Problem je što je Zubak odavno premašio rok za uplatu 10,5 milijuna maraka, jer prema vlastitom priznanju ima “probleme u transferu novca spram BiH”, što je nerealan izgovor za nekog ukoliko taj novac zaista ima.

Žurnal je pisao o Zubakovom poslovnom partneru Petru Pernički kojem je u Češkoj suđeno zbog sumnje da je raketni sustav koji nije uspio prodati Hrvatskoj, namjeravao prebaciti, gle slučajnosti – u Iran. Prema pisanju medija u Hrvatskoj, zagovornik da se raketni sistem vrati Pernički i Zubaku bio je – Vladimir Zagorec.

oružje,Vitezit

Vladimir Zagorec i Enver Mujezinović

U najkraćem, sve što se sada (ne) dešava s Vitezitom samo je pokušaj da se unište tragovi pljačke na liniji Zagreb-Vitez-Beograd u čemu im podršku daju ovdašnji pojedinci iz struktura državne sigurnosti bivše SFRJ, koji su unatoč raspadu države, zadržali dobre relacije i “poslovnu” suradnju, pa i na liniji Zagreb-Beograd-Teheran.