Od subote je rad do 23 sata i dozvoljeno okupljanje do 50 osoba u zatvorenome

tvrtke, stečaj, radno vrijeme, krizni stožer, Covid-19, Crna Gora zemlja, epidemija, koronavirus, Covid-19

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH (FBiH) od subote će biti do 23 sata, odlučio je Krizni stožer ministarstva zdravstva FBiH, koji je donio nove naredbe i preporuke za suzbijanje epidemije virusa covid-19. Nakon sagledavanja kompletne epidemiološke situacije dozvoljeno je okupljanje do 50 ljudi u zatvorenom prostoru i ne više od 100 na otvorenom prostoru, priopćeno je iz Stožera.

Sva okupljanja unutar tih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva.

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno metar, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljava se uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog stožera ministarstva zdravstva FBiH.

Stanovništvu na području FBiH preporučuje se da zbog epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegava javna okupljanja i ograniči kretanje, a u slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku, kako bi dobili dalja uputstva.

"Preporučuje se osobama starije životne dobi, naročito onima sa kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu. Njima se preporučuje i da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega", navodi se u preporukama Kriznog stožera.

Ove naredbe i preporuke dostavljene su kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na dalje postupanje, prenijela je Srna.